Selgusid Negavati konkursi seitse finalisti

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Negavatt ülemöödunud aastal Pärnus.
Negavatt ülemöödunud aastal Pärnus. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Keskkonnainvesteeringute keskuse korraldatavale keskkonna säästmise konkursile Negavatt valis hindamiskomisjon välja seitse finalisti, kes jätkavad võistlust ideede elluviimiseks mõeldud 10 000 euro nimel. 

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) arendusjuhi Madis Kareda sõnul olid kõik 15 finaalikoha eest võistelnud ideed väga tasavägised ja otsust teha ei olnud kerge. „Soovime väljajäänud meeskondadele indu ja teotahet oma ideedega edasi minna. Finalistide valikul sai määravaks idee läbimõeldus, nutikus, meeskonna teotahe ning usk ideesse ja selle potentsiaal keskkonna parendamiseks,“ selgitab Kareda.

Hindamiskomisjoni kuulusid KIKi arendusjuht Madis Kareda ja nõunik Hannu Lamp, Keskkonnaministeeriumi nõunik Ivo Krustok ja peaspetsialist Mihkel Krusberg ning Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse nõunik Madis Tilga.

Negavati konkursi seitse finalisti:

·         3cular – arendavad välja puidujääkidel baseeruva printimismaterjali ning selle kasutamist võimaldava ekstruuderi. Teevad võimalikuks puidust 3D-printimise ning keeruliste disainide ja detailide loomise, mis harilikke töövõtteid kasutades nõuaksid liiga palju ressursse.

·         Circup – toodavad kuivjää tehnoloogial põhinevaid korduskasutatavate topside kiirpesumasinaid, mis soodustab klientidel isiklike topsidega jookide ostmist.

·         E-Balansave – töötavad välja tehnoloogilise seadme, mis toetab elektrienergia ressursisäästlikumat tootmist ja tarbimist. Seade on hõlpsasti paigaldatav elektrienergia lõpptarbijate poolt kasutatavatele elektrilistele seadmetele.

·         FlowTime – loovad lihtsasti paigaldatava seadme, mis kinnitub dušipea ja -vooliku vahele ja annab signaaliga märku, kui vesi on jooksnud teatud aja.

·         Powerfun – loovad keskkonnateadlikkust tõstva lauamängu koolilastele. Mäng on mõeldud kasutamiseks 6. klassi loodusõpetuse tundides. Meeskonnamäng sisaldab kirjalikke ja suuliseid ülesandeid, mõttemänge ja tegevust koolist väljaspool.

·         Rattasõit popiks – ehitavad ja paigaldavad koolidesse spetsiaalsed kiirust mõõtvad rattapukid, mille peal saab võistelda või niisama oma lõbuks sõita. Eesmärk on suunata noori rohkem jalgratastega liikuma.  

·         Ressursikasutuse e-hindamine – loovad veebipõhise rakenduse, mis võimaldab koolidel hinnata ja planeerida ressursikasutust ning seeläbi vähendada oma tegevusest tulenevaid keskkonnamõjusid.  

Edasipääsenuid ootab laupäeval, 28. aprillil ees koolitus, kus nad omandavad vajalikud teadmised finantsmaailmast, riskianalüüsist, tegevuskava koostamisest ning projekti eesmärkide seadmisest. Lisaks alustavad meeskonnad aktiivselt koostööd mentoritega oma idee testimiseks ja arendamiseks. Seitse nutikamat ja läbimõeldumat projekti astuvad üles 6. juunil Tallinnas toimuval Negavati superfinaalil, kus selguvadki parimatest parimad. Esimene koht saab 10 000, teine 5000 ja kolmas 3000 eurot oma idee elluviimiseks.

Negavati konkursile laekus sel hooajal 55 ideed, millest 15 pääses edasi järgmisesse vooru. Idee puhul võis tegu olla nii toote kui ka teenusega, mis aitab säästa ressursse või tõsta teadlikkust. Viiendal juubelihooajal ootas Negavatt ressursisäästlikke ideid kõikidelt 18-30 aastastelt noortelt.

Negavatt on KIKi ja Keskkonnaministeeriumi koostöös sündinud konkurss, mille eesmärk on tõsta ressursialast teadlikkust ning innustada välja pakkuma lahendusi, mis aitavad säästa ressursse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles