Video. Lõuna prefektuuriga liitus Soomest kahekuune kolleeg Nemo

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Eesti prefektuuriga liitus märtsi lõpus neljajalgne kolleeg Nemo, kel vanust veel alles kaks kuud, kuid koerapoega juba treenitakse. Saksa lambakoera Nemo omanikule Maido Mustimetsale on ta esimene patrullkoer, kuid koostöö edeneb juba praegu üsna hästi.

Kutsikas Nemo võttis omaniku Maido Mustimetsa juba praamisõidul Soomest Eestisse omaks.
Kutsikas Nemo võttis omaniku Maido Mustimetsa juba praamisõidul Soomest Eestisse omaks. Foto: Rauno Rammo

«Koer võttis mind juba Soomest praamiga Eestisse sõites omaks. Ronis sülle ja jäi pärast veel kaissugi magama,» ütles Lõuna prefektuuri vanemkomissar Maido Mustimets. Nemo on pärit Soomest, kuna Eestis pole politsei- ja piirivalveametil patrullkoerte kennelit. «Kunagi oli, aga selle ülalpidamine oli väga kallis ja mõistlikum on teistest riikidest patrullkoeri tuua,» selgitas Tartu politseijaoskonna vanemkoerajuht Rauno Rammo. 

Treenimine algab kohe

Saksa lambakoera kutsikast saab tulevikus patrullkoer, aidates leida kadunud inimesi või kurjategijaid, kaitstes patrullpolitseinikku ning lisaks on võimalik koerale ka relvade, raha või narkootikumide otsimist õpetada. 

Kahekuust kutsikat saab treenida korraga umbes 15 minuti kaupa, muidu väsib ta liialt ära. «Kui ta on tööl 12-tunnistes vahetustes kaasas, siis igal toidukorral õpetan ja treenin teda. Ülejäänud ajal ta kas magab või otsib endale ise tegevust. Aeg-ajalt pean muidugi ka temaga päeva jooksul väljas käima,» kirjeldas Mustimets tema ja Nemo tavalist tööpäeva. Kümne kuu pärast peaks Nemo olema valmis tööd tegema.

«Aastaselt on ta kasvanud peaaegu täiskasvanud koera suuruseks ning siis peaks ta lihtsamate ülesannetega hakkama saama,» rääkis Rammo. Praegu õpib Nemo markeerimist toidukausiga, mis tähendab, et kutsikas näitab käskluse peale omanikule, kus asub looma toidukauss. «Treenimine algab toidukausist, sest ülesannete täitmist peab koer seostama toiduga. Ta motivaatoriks jälg üles võtta ongi toidu saamine pärast edukat ülesande täitmist,» selgitas Rammo. Praegu tehakse koerale selgeks ka keeldusid ning käske. «Sõnast «ei» ta veel väga hästi aru ei saa, aga küll ma õpin kehtestamise ka ära,» ütles Mustimets.

Inim- ja koeralaps

Tegelikult on Mustimetsa peres kasvamas praegu kaks beebit – koerakutsikas Nemo ning Mustimetsa kuuekuune tütar Emili. «Koeraga on kindlasti keerulisem hakkama saada,» sõnas Mustimets naerdes. Ta lisas juurde, et tütart on lihtsam mõista, kuna pooleaastane laps annab grimasside või naeruga selgelt teada, mis talle meeldib ja mis mitte. Nemo niutsumise ning haukumise põhjuseid on veel keeruline Mustimetsal mõtestada. Siiski saab ta juba koera haledast häälitsemisest aru, kui Nemo on väsinud. 

Mustimetsal on kodus lisaks Nemole viieaastane jahikoer ning kuigi koerad on tutvunud senimaani veel läbi aia, pole kumbki neist üksteisele hambaid näidanud. «Paistab, et Nemo on perekonna juba kenasti omaks võtnud,» sõnas Mustimets.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles