Uues Pätsi-raamatus hinnangutega ei lajatata

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Päts Tahkurannas oma ausamba juures. Monument avati suure pidulikkusega 1939. aasta 
25. juunil.
Konstantin Päts Tahkurannas oma ausamba juures. Monument avati suure pidulikkusega 1939. aasta 25. juunil. Foto: Rahvusarhiiv

​Rahvusarhiivi ja riigikantselei koostöös välja antava Eesti Vabariigi riigivanemate sarja kolmanda raamatuna on hiljuti kaante vahele saanud Toomas Karjahärmi ja Ago Pajuri käsitlus Konstantin Pätsist. Riigimehest, kelle pärand ja roll ajaloos põhjustab siiani tuliseid vaidlusi.

Monograafia koosneb kahest osast. Tallinna ülikooli vanemteadur Toomas Karjahärm keskendus noorele Pätsile (1874–1916), Tartu ülikooli dotsent Ago Pajur kirjutas hilisemast Pätsist (1917–1956). Pajuri sõnul lepiti omavahel kokku peamiselt selles, kus üks mees oma kirjatöö lõpetab ja teine alustab, detailideni lihvitud stilistilist sarnasust taga ei aetud.

Konstantin Pätsi nii-öelda poleemilisema perioodi luubi alla võtnud Ago Pajur tõdes, et riigimees oli äärmiselt vastuoluline isik ning sestap on senised käsitlused kippunud sageli äärmustesse kalduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles