IRLi tellitud uuringu kohaselt ei toeta enamik Tartu ja Tartumaa elanikest tselluloositehase rajamist (9)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Kantar Emori poolt läbi viidud uuringust selgus, et 75% tartlastest ja tartumaalastest on kindlal seisukohal, et tselluloositehast ei peaks rajama Tartu lähistele.

Kantar Emor uuringuekspert Aivar Voogi sõnul on tehase rajamise peamine vastuargument keskkonnakahju, mida tehas endaga kaasa toob.

«Potentsiaalse keskkonnakahju tõi välja 83% mittepooldajatest, kes nimetasid negatiivsete kõrvalmõjudena liigset puiduraiet, haisuprobleemi ja Emajõe reostust. Ülikõrgeks hindas keskkonnamõju 41% vastajatest,» kommenteeris Voog.

Selgus ka, et 43% vastajatest kaaluks tehase negatiivsete kõrvalmõjude tõttu Tartust ära kolimist.

Lisaks toodi vastumeele põhjusena välja tehasega seotud korruptiivset või läbipaistmatut protsessi, mis toob kasu vaid kitsale ringile.

Kantar Emori hinnangul on 92% vastajatest ühel meelel, et rajatava tehase planeerimisel peaks arvestama elanike arvamusega ning 66% leidis, et otsustusprotsess pole toimunud piisavalt läbipaistvalt.

«Valdav osa tartlastest ja tartumaalastest on võtnud kindla seisukoha, et vaatamata majanduslikule kasule ja uutele töökohtadele ei näe nad antud tehasele Tartu lähedal kohta, seda nii keskkonnast kui ka Tartu kuvandist lähtudes,» võttis Kantar Emor tulemused kokku.

Kantar Emor viis Isamaa ja Res Publica Liidu tellimusel märtsi keskel läbi uuringu, kus selgitati välja Tartu linna ja Tartumaa elanike hoiakud seoses plaanitava tselluloositehasega. Uuringus osales 610 inimest. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles