Video: rahvast täis linnaliinibuss jäi kütuserongi ja tõkkepuu vahele lõksu (27)

Greete Palgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis videost.
Kuvatõmmis videost. Foto: Kuvatõmmis.

Teisipäeva hommikupoolikul hakkas Facebookis levima video, millest on näha, kuidas Tartus seisab SEBE linnaliinibuss Aardla raudteeülesõidukohas tõkkepuu ning liikuva kütuserongi vahel.

Postituse teinud Margus Valge ütles Tartu Postimehele, et tema eesmärk polnud bussijuhti häbimärgistada ega tema vallandamist nõuda. «Pigem tahtsin juhtida tähelepanu ohtlikule olukorrale, sest viimasel ajal on päris palju õnnetusi raudteedel olnud,» rääkis Valge.

Pealtnägija rõhutas, et kõnealuses linnaliinibussis oli näha lapsi.

Kahe ülesõidu koosmõju

SEBE juhatuse liige Üllar Kaljuste selgitas, et videos nähtav olukord tekkis bussil hommikuses liiklusvoos kohas, kus üsna lähestikku paikneb kaks raudteeülesõidukohta, millest kumbki on reguleeritud eraldi tõkkepuuga.

«Kui esimene raudtee on kinni, võib juhtuda, et ülesõitu ootavate autode kolonn venib järgmise ületuskohani. Täna hommikul selline olukord tekkiski,» nentis Kaljuste. Ta kinnitas, et bussijuhiga on juba olukorrast räägitud.

Liinikorralduslikult tuleb bussil vahetult peale videos nähtavat ülesõidukohta teha parempööre ning Kaljuste väitel eeldas bussijuht liiklusvoogu hinnates, et saab raudtee ohutult ületada ning pöörde sooritada. «Kahetsusväärselt tekkis aga liiklusseisak arvatust kiiremini, kuna kõrvalharult lasti kolonni autosid vahele,» jätkas Kaljuste.

Bussijuhi kirjelduse kohaselt olevat tema ees olnud auto peatunud lausa raudteel. Bussil endal jäi juhi sõnul siiski raudteeni turvaline, umbes 4-5-meetrine vahemaa.

«Bussijuht teadvustas endale ka olukorra, et tõkkepuu võimalikul sulgumisel jääb buss tõenäoliselt napilt tõkkepuu alla,» rääkis Kaljuste. Pärast mõneminutilist seismist hakkaski viimati nimetatud tõkkepuu sulguma ning bussijuht võttis vastu otsuse liikuda bussiga diagonaalis edasi et vältida bussiga tõkkepuu alla jäämist.

Tõsiasja, et buss jäi rongi ja tõkkepuu vahele, nimetas Kaljuste vaieldamatult ohtlikuks. «Aga bussijuht püüdis leida tekkinud olukorrale parimat lahendust ja tema käitumine oli kontrollitud.»

Ehmatav ja arusaamatu

Kaljuste tunnistas, et bussijuhi selline käik võib videopildist vaadates mõjuda ehmatavalt, arusaamatult ja väga ohtlikult. «Süvenedes detailidesse mõistame, et tegevus oli siiski bussijuhi kontrolli all ning kui arvestada, et Aardla tänava ülesõidud võivad ootamatult sellise olukorra esile kustuda ka parima ettenägemisvõime juures, siis aktsepteerime seda hetkeotsust,» rääkis Kaljuste.

Samas lubas bussifirma esindaja, et nad panevad oma bussijuhtidele südamele, et nood oleks Aardla tänava raudteeülesõidul eriti tähelepanelikud. «Usun, et ka Tartu linna liiklusspetsialistid teevad nüüd oma kokkuvõtted ja otsustavad, kas nimetatud ülesõitude liiklusplaneeringus annaks juba eos selliseid ootamatusi välistada.»

Probleemi pole varem olnud

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk ütles, et politseile on kõnealusest vahejuhtumist esialgu teada vaid nõndapalju, kui internetis rippuvast videost on näha.

«Reeglina ei ole sellel ülesõidul taolisi probleeme tekkinud. Seepärast on varasemalt olnud ka keerukas näha ette probleemi, mis antud bussijuhil sel raudteeülesõidul tekkis,» selgitas Virk. Ta lisas, et olemasolevale infole tuginedes võib eeldada, et olukord leidis aset hommikusel tipptunnil Tartus Aardla raudteeülesõidul.

«Ilmselt venis kaht raudteeülesõitu ületada soovinud autode kolonn nõnda pikaks, et buss ei jõudnud enne rongi lähenemist seda aegsasti ületada,» lausus Virk. Buss võis seega jääda autode rivis kohta, kus tema taga sulgus tõkkepuu ning edasisõitu takistasid teised ees olevad masinad. «Videost on näha, et bussijuht on püüdnud päästa, mis võimalik ning jätnud seejuures rongile liikumiseks vaba tee ilma, et keegi ohus oleks.»

Politseist toonitati, et selliseid olukordi ja võimalikku ohtu aitab vältida, kui raudteeülesõidule lähenedes hinnata põhjalikult, kas antud autokolonnis liikudes saab turvaliselt ülesõidu lõpuni teha. Kui mitte, siis tuleb jääda ootele, kuni ees sõitvad autod on piisavalt edasi liikunud ja raudteeülesõidu vabastanud.

Ülesõit võiks ohutuse eesmärgil kahetasandiline olla, kuid selleks tuleks riigil linna aidata.
Ülesõit võiks ohutuse eesmärgil kahetasandiline olla, kuid selleks tuleks riigil linna aidata. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid (27)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles