Riigikohus jättis Trašanovi taotluse läbi vaatamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Trašanov (vasakul) ja Kalle Muru kohtupingis.
Georg Trašanov (vasakul) ja Kalle Muru kohtupingis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikohus otsustas pistise ja altkäemaksu võtmise eest vangi mõistetud Valga endise maavanema Georg Trašanovi taotluse talle läbivaatamatult tagastada, sest kolleegiumi hinnangul oli sisuliselt tegu mehe sooviga tema süüditunnistamine tühistada.

Trašanov esitas 21. veebruaril riigikohtule individuaalse põhiseaduslikkuse järelevalve taotluse, milles leiab, et kohtud ei ole tema kriminaalasja läbivaatamisel lahendanud sisuliselt tema esitatud taotlusi.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi hinnangul oli Trašanovi taotluse kaugem eesmärk kriminaalasjas menetluse uuendamine põhiseaduslikkuse järelevalve menetluses tehtava lahendi alusel, asja uue arutamise käigus Trašanovi õigusakti andmata jätmise põhiseadusvastasuse väitega nõustumine ja selle tulemusena tema süüditunnistamise tühistamine.

Põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seadus ei sätesta otsesõnu võimalust esitada riigikohtule individuaalkaebust.

Isik saab siiski erandjuhul oma põhiõiguste kaitseks otse riigikohtu poole, aga üksnes juhul, kui tal ei ole ühtegi muud tõhusat võimalust kohtulikku kaitset saada. See tähendab olukorda, kus riik ei ole täitnud kohustust luua põhiõiguste kaitseks kohane kohtumenetlus, mis oleks õiglane ja tagaks isiku õiguste tõhusa kaitse.

Riigikohtu kolleegiumi hinnangul oli Trašanovil piisavalt tõhus võimalus jõustunud otsusega lõppenud kriminaalmenetluses.

«Esitatud individuaalne põhiseaduslikkuse järelevalve taotlus on sisuliselt kaebus maakohtu ja ringkonnakohtu otsuse ning riigikohtu menetlusse võtmata jätmise määruse peale. Riigikohtu järjekindla praktika kohaselt ei anna asjaolu, et menetlusosaline ei nõustu tema suhtes tehtud ja jõustunud kohtulahendiga, iseenesest alust väita, et tema põhiõigusi on rikutud ja et sellise rikkumise kõrvaldamiseks puudub tõhus viis kohtulikule kaitsele,» põhjendas riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium.

Seetõttu leidis kolleegium, et Valga maavanema taotluse läbivaatamine ei ole riigikohtu pädevuses, see jäeti läbi vaatamata ja tagastati esitajale.

Trašanovile tagastatakse ka tema tasutud riigilõiv 15 eurot 98 senti.

Tartu maakohus tunnistas Valga endise maavanema Georg Trašanovi mullu 10. märtsil süüdi korduvas pistise ja altkäemaksu võtmises ning mõistis talle karistuseks nelja-aastase vangistuse. Tartu ringkonnakohus jättis maakohtu otsuse muutmata ja riigikohus ei andnud tänavu 11. veebruari määrusega tema kaitsja kassatsioonkaebusele menetlusluba.

Trašanovi karistusest kuulub ärakandmisele kuus kuud, ülejäänud vangistus mõisteti talle tingimisi nelja-aastase katseajaga. Esmaspäeval rahuldas Tartu maakohus Trašanovi taotluse ning lükkas talle määratud vanglakaristuse täitmise kahe kuu võrra edasi, seega peab mees Tartu vanglasse karistust kandma minema 18. juulil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles