Negavatt kingib Eestile 55 nutikat keskkonnasäästlikku ideed

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võta kraanist! oli Negavatil väga edukas.
Võta kraanist! oli Negavatil väga edukas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIKi) korraldatavale ressursisäästu ideede konkursile Negavatt laekus 55 nutikat maailmamuutvat ideed. Neist parimad tehakse kuni 10 000 euro eest teoks.

Viiendal juubelihooajal said Negavatile ideid esitada kõik 18-30 aastased noored olenemata haridusest ja elukohast. Esitajate seas oli nii kõrg- ja kutsekoolide õppureid ning gümnaasiumide õpilasi. Aga ka töötavaid täiskasvanuid, näiteks disainereid, IT-spetsialiste, õpetajaid ja insenere.

Saabunud ideede hulgas oli nii ressursse säästvaid tooteid ja teenuseid kui ka keskkonnaalast teadlikkust tõstvaid kampaaniaid. Mitu ideed olid seotud toidu liigtarbimise ja äraviskamise vältimisega. Samuti olid paljud projektid seotud keskkonnasõbraliku elektrienergia tootmisega, näiteks soovitakse seda teha jõusaali trenažööri ja pesumasina trumli liikumisest, päikesest või korstna tõmbetuulest. Konkursile esitati mitmeid uusi rakenduste ideid, põnevaid keskkonnasäästlikke tootearendusi ning avalikkuse laiemat teadlikkust tõstvaid kampaaniaid.

Kolmapäeval, 7. märtsil valib hindamiskomisjon saabunud ideede seast kuni 13 parimat, kes pääsevad konkursi teise etappi. Hindamiskomisjoni kuuluvad KIKi nõunik Hannu Lamp, programmispetsialistid Ulvi Tuisk ja Grete Saarniit ning analüütik Tanel Liiv. Samuti Keskkonnaministeeriumist nõunikud Ivo Krustok ja Johanna-Maria Siilak ning peaspetsialistid Karen Silts ja Mihkel Krusberg. Lisaks pääsevad kaks projekti edasi rahvahääletuse tulemusena, mis toimub Negavati kodulehel 9.-11. märtsil. 

Edasipääsenuid ootab 17.-18. märtsil ees seminar, kus koolitaja Mart Kikase ja ekspertide käe all ideed juba reaalsemaks vormitakse. Seejärel valib hindamiskomisjon välja seitse nutikamat ja läbimõeldumat projekti, kes oma ideed testima asuvad. Parimatest parimad selguvad 31. mail toimuval Negavati superfinaalil. Esimene koht saab 10 000, teine 5000 ja kolmas 3000 eurot oma idee elluviimiseks.

Rohkem infot Negavati konkursi kohta leiab Negavati kodulehelt ja Facebooki lehelt. Negavatt on KIKi ja Keskkonnaministeeriumi koostöös sündinud konkurss, mille eesmärk on tõsta ressursialast teadlikkust ning innustada välja pakkuma lahendusi, mis aitavad säästa keskkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles