Fotod: Ahhaa teaduskeskus lähetas Eesti lipu stratosfääri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti lipp lehvis täna 35 kilomeetri kõrgusel. Teadaolevalt on tegemist rekordiga.

Lipp saadeti atmosfääri teise kihti ehk stratosfääri Ahhaa teaduskeskuse eest, kinnitatuna kahemeetrise läbimõõduga ilmaõhupalli külge. Algselt pidi pall koos lipuga startima täpselt keskpäeval, aga kuna samal ajal ootas õhku tõusmist ka Tartu - Helsingi liinilennuk, viibis õhupalli start 16 minutit.

Korraldajate sõnul võiks pall tõusta isegi kõrgemale kui seda on 35 kilomeetrit, kuid vastavalt füüsikaseadustele läheb ta sellisel kõrgusel lihtsalt katki. Pall tõusis kiirusega 5 meetrit sekundis ning et täna puhus kirdetuul ehk pall hakkas lendama edela poole, arvestati välja, et ilmselt saavutab pall oma maksimaalse kõrguse Tartust 65 kilomeetri kaugusel Tõrva kandis, olles lennanud poolteist tundi.

Seejärel hakkavad palli jäänused koos lipuga tagasi maa sunnas langema. See protsess võtab aega pool tundi ning eeldatavalt peaks palli mahakukkumiskoht olema kusagil Põhja-Lätis.

Õhupalli ja lipuga oli kaasas ka kaamera, mis kogu lendu jäädvustab. Kui see Lätist üles leitakse, pannakse video Eesti lipu teekonnast startosfääri üles Ahhaa teaduskeskuse Facebooki lehele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles