Koera-aasta alguse puhul avatakse raeplatsil jääskulptuur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer lumes. Pilt on illustratiivne.
Koer lumes. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Reedel, 16. veebruaril kell 19 ootavad Tiigi seltsimaja ja MTÜ Valgusfestival Tartu rahvast Raekoja platsile avama traditsioonilist idamaade uusaasta algust tähistavat jääskulptuuri koos uudse kultuuriprogrammiga, mida kujundab luuletaja Contra abiga linnarahvas ise. 

Idamaade uusaasta puhul tervitab rahvast ka Tartu linnakirjanik Mika Keränen, meeleolu loovad taiko-trummid. Uut jääkoera saabuvad ühiselt uudistama ka mõned Lõuna-Eesti koertekasvatajate klubi liikmed koos oma neljajalgsete sõpradega.

Raekoja kõrval asuva klassitsistliku arhitektuuriga maja fassaadist saab selleks õhtuks sein linnaluulele, täpsemini Tartu linnahaikudele, mis jaapanipärases kujunduses videoprojektoritega hoonele kuvatakse. Tiigi seltsimaja saadetud üleskutse peale on oma haikusid läkitanud tartlased alates teise klassi õpilastest.

«On traditsioonilisi looduspilte, ent ka väga humoorikas võtmes teoseid, mis esitlevad Tartut ootamatu nurga alt. Haiku on lühivorm, mis on jõukohane ka algajatele, takistamata samas meistritel end tabavalt väljendada,» sõnas idee autor, Visit Estonia uudiste ja veebitoimetaja Piret Malv.

Saabunud haikude paremiku loeb ette õhtu juht luuletaja Contra. Lisaks on raekoja platsil avatud ekraan, millele on linnarahvas oodatud oma  haikusid kirjutama ja vaatama nende ilmumist maja fassaadile. Pärast idamaade uusaastapeo lõppu antakse haikud üle raele, kes saab neid kasutada linna tutvustavates materjalides.

Linnaluule projektiga soovivad Tiigi seltsimaja ja Valgusfestival algatada traditsiooni, kus idamaade uusaastat nähakse ja tõlgendatakse laiemalt kui vaid Hiina kultuuriga seotud sündmust.

«Eestis on idamaade uusaasta algust märkinud suured ja kärarikkad pidustused Hiina laadis, samas on see hea võimalus tutvustada laiemalt ka teisi ida kultuure,» ütles MTÜ Valgusfestival juht Indrek Leht.

Koera-aasta jääskulptuuri autor on Kalle-Priit Pruuden ja töö pealkiri «Vabariigi valvur».

Linnarahvas on oodatud jääskulptuuri vaatama, haikusid lugema-kirjutama ja taiko-trumme kuulama kell 19–21. Kell 20 esitavad FA Schola muusikud raekoja saalis iidsetel instrumentidel Hiina klassikalisi viise. Piletid müügil enne kontserti kohapeal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles