Tartu külastajate arv on kahe aastaga tõusnud ligi 100 000 inimese võrra

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Tartumaa Turism kutsub siseturiste üles kogema tartumaiseid elamusi.
SA Tartumaa Turism kutsub siseturiste üles kogema tartumaiseid elamusi. Foto: Liis Treimann / Postimees

 

Eile avaldatud 2017. aasta majutusstatistika põhjal edestas Tartu majutusettevõtetes peatunud külastajate arv kasvult kõiki teisi Eesti piirkondi, näidates eelneva aastaga võrreldes tähelepanuväärset ligi 40-protsendilist tõusu. Eestis üldiselt kasvas külastajate arv 6.6 protsenti.

Tartu majutusasutustes peatus eelmisel aastal 283 895 turisti, mis on 75 592 inimese võrra enam kui 2016. aastal. Kõige suurem kasv toimus siseturistide arvelt, keda oli aasta jooksul linna külastajate hulgas pisut üle poole. Siseturistide arv kasvas koguni 48 152 inimese võrra.

Väliskülastajate arv kasvas eelmisel aastal 26 protsenti. Riikidest kuulusid esiviisikusse Soome (41 440 külastajat), Läti (24 725), Venemaa (13 640), Saksamaa (10 288) ja Leedu (7 266).

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on Tartu külastajanumbrite suure kasvu taga turismiettevõtjate ja sündmustekorraldajate pühendunud töö. «Rahvast toovad siia ERMi uus maja, V Spa, Aparaaditehase kvartal, Tagurpidi Maja uute tulijatena ja pikaaegne tõmbenumber AHHAA Teaduskeskus, mis suudab pidevalt üllatada. Seda loetelu võiks jätkata,» tõi Klaas välja Tartu suuremad huviobjektid. Ta lisas, et Tartu on sihtkohana väljapaistev tänu heale koostööle.

«Edu võti peitub suuresti selles, et sihtturud ja -grupid on linna ja peamiste turismiatraktsioonide poolt ühiselt ja selgelt määratletud ning piirkonna turunduses tehakse läbimõeldult koostööd,» rääkis Tartu linna turundusjuht Helen Kalberg. «Vähem oluline ei ole ka see, et viimastel aastatel on lisandunud erineva hinnatasemega majutusvõimalusi. Seda illustreerib hästi hinnatundlike Läti turistide majutuste arvu suur kasv - 9000 inimest enam kui aasta varem,» täiendas Kalberg.

Eesti Rahva Muuseumi turundusjuht Kairi Ustav tõi välja edutegurid Tartu suurima turismiatraktsiooni vaatenurgast: «Eesti Rahva Muuseumit külastas eelmisel aastal 258 346 inimest enam kui 70 riigist. Väliskülastajad moodustasid hinnanguliselt 15 protsenti kõigist külastajatest, neist omakorda 75 protsenti olid naabrid Soomest ja Lätist.» Ustavi sõnul on  ERMi uue maja arhitektuur, põnevad näitused ja mitmekülgne kultuuriprogramm toonud Tartusse rohkelt siseturiste. «Loodetavasti püsib huvi ka Eesti Vabariigi 100. aastal, mil avame taas mitmeid näitusi, et olla ka korduvkülastaja jaoks atraktiivne,» lisas muuseumi turundusjuht.

Eesti majutusasutustes ööbis 2017. aastal oli kokku 3 544 932, millest ligi 40 protsenti moodustasid sise- ja 60 protsenti välisturistid. Suurematest turismipiirkondadest kasvas majutunud külastajate arv Tallinnas 2,88 protsenti, Pärnus 6.7 protsenti ja Ida-Virumaal 12,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles