Majandusprofessor Janno Reiljan saadeti viimsele teekonnale

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna saadeti Tartu ülikooli aulast viimsele teele majandusteadlane emeriitprofessor Janno Reiljan. Ülikooli peahoone lipp oli langetatud poolde vardasse. Janno Reiljani puusärgil oli korporatsiooni Fraternitas Liviensis lipp ja tekkel. Ülikooli aula oli rahvast täis.

Tartu ülikooli rektori kohusetäitja Tõnu Lehtsaar ütles järelehüüdes, et ülikool jääb Janno Reiljani meenutama kui inimest, kes ehitas üles Tartu ülikooli majandusteaduskonna. Samuti suutis just tema siduda teaduse ja poliitika ning seda oma õpilastele edasi anda.

Janno Reiljan juhendas 30 magistritööd ning kindlasti on igal tudengil sellest oma mälestus. «Ta on mitmekordne akadeemiline vanaisa,» rääkis majandusteaduskonna juhataja Maaja Vadi. Ta lisas, et Janno Reiljan oli metafooride meister, kes oma kõnepruugiga kuvas iga kuulaja silme ette pildi. «Janno, sa tulid, olid ja läksid, aga mis kõige olulisem – sa jääd,» lõpetas Vadi.

Kursusekaaslaste eest rääkis professor Jüri Sepp, kellega Janno Reiljan õppis Tartu ülikoolis majandusküberneetikat . Sepp meenutas Janno Reiljani kui meest, kes tahtis alati teha kõike teisiti ja paremini. «Kui sa läksid, murdsid meist kõigist ühe tüki, sest olid osa meist. Puhka rahus kallis sõber,» jätsid kursusekaaslased temaga hüvasti.

Janno Reiljan sündis Rõuge vallas Pärlijõel ja lõpetas Võrus Kreutzwaldi nimelise keskkooli 1970. aastal. Tartu ülikooli lõpetas ta 1975. aaastal majandusküberneetika erialal cum laude. Reiljan kaitses kandidaadiväitekirja Moskva ülikoolis 1980. aastal, doktorikraadi sai Tartu ülikoolist 1991. aastal ning seejärel täiendas end Bonnis, Kielis, Münsteris, Bostonis ja mujal.

Janno Reiljan osales aktiivselt Eesti riigi taasrajamisel, töötas 1992. aastal peaministri nõunikuna ja oli riigikogu IX, X ja XI koosseisu liige. Reiljan võitles Eesti maaelu ja -rahva püsimise ja edenemise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles