Kas Tartu Physicumis uuritav meteoriit on dinosaurused tapnud asteroidi sugulane!?

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Materjaliteadlane Maido Merisalu hoiab näppude vahel lihvitud katseobjekti ehk kõike, mis meteoriidist alles jäi.
Materjaliteadlane Maido Merisalu hoiab näppude vahel lihvitud katseobjekti ehk kõike, mis meteoriidist alles jäi. Foto: Margus Ansu

​Tartu ülikooli füüsikainstituudi materjaliteadlane Maido Merisalu ostis eelmisel kevadel internetist meteoriidi ning andis oma üliõpilastele võimaluse seda kõrgtehnoloogilise teadusaparatuuriga uurida.

Pärast suurt katastroofi, mille tõttu 65–66 miljonit aastat tagasi surid Maal välja dinosaurused, ümbritses tervet maakera tolmukiht, milles oli märkimisväärne kogus iriidiumi ja mis lõpuks Maale langes. Kuna geoloogid on maakoorest proove võttes leidnud, et iriidiumikihi vanus langeb kokku ajaga, mil Maalt kadusid dinosaurused, võibki järeldada, et just iriidium pidi olema ka tolles asteroidis.

Physicumi laboreisse jõudnud meteoriiditüki esialgsed uuringud skaneeriva elektronmikroskoobiga näitasid, et selleski tükis on iriidiumi. Seepärast võiski arvata, et Tartus lebab ehk meteoriit, mis on 65 miljoni aasta eest Maad tabanud asteroidi sugulane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles