Kahte teadlast süüdistatakse EASilt raha väljapetmises

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularaha.
Sularaha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu Ülikoolis vanemteadurina töötavat Rünno Lõhmust ja füüsikut Ilmar Kinki süüdistab Lõuna ringkonnaprokuratuur soodustuskelmuses, dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi taotlesid süüdistatavad sihtasutuse kaudu Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS) toetust tehnoloogilise seadme ostmiseks, kuid viisid EASi eksimusse seadme maksumuse osas, näidates seda tegelikust hinnast peaaegu 200 000 euro võrra kallimana ehk kahekordsena.

«Toetuse saamiseks oli vaja taotlejal tasuda 50 protsendi ulatuses omafinantseering, mille maksmise vältimiseks seadme hinda kahekordsena näidati. Prokuratuur avaldab detailsema süüdistuse sisu kohtuprotsessi avaistungil,» kommenteeris riigiprokuratuuri juhataja Harry Tuul.

Tuul kinnitas, et süüdistus ei ole seotud meeste tegevusega Tartu Ülikoolis.

Tartu Ülikooli füüsika instituudi direktor Toomas Plank ütles, et ülikool ei ole kohtuprotsessi kaasatud. «Me ei tea süüdistuse sisu ja ei oska seda kommenteerida. Rünno Lõhmus on Tartu Ülikooli töötaja, tema tööle vanemteadurina ülikoolil etteheiteid pole. Ilmar Kink Tartu Ülikoolis ei tööta,» sõnas ta.

Plangi sõnul lähtub ülikool süütuse presumptsiooni põhimõttest ning on teinud ja teeb vajadusel ka edaspidi koostööd uurimisorganite ja kohtuga.

«Huvide konflikti vältimine on Tartu Ülikooli jaoks oluline teema. Selleks oleme välja töötanud ja ülikooli sees läbi arutanud «Hea teadustava» dokumendi ning oleme just läbi arutamas põhimõtteid, kuidas vältida huvide konflikti ettevõtlussuhetes ja muudes protsessides ülikooli sees,» lisas Plank.

Kohtuistungid Lõhmuse ja Kingi üle algavad Tartu maakohtus aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles