Tartlased võitsid mitme autasu hulgas aasta Muuseumiroti

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus "Muumiakamber" Tartu ülikooli kunstimuuseumis.
Näitus "Muumiakamber" Tartu ülikooli kunstimuuseumis. Foto: Sille Annuk

Kumusse koondusid täna paljude Eesti muuseumide töötajate ja samuti nende muuseumide külastajate pilgud, sest aastaauhindade konverentsile järgnenud pidulikul õhtul jagati välja Muuseumiroti auhinnad kümnes kategoorias. Tartlastele oli oodata mitu auhinda. Esimesena sai selle Tartu ülikooli muuseum.

Tartu ülikooli muuseumi projekti „Muumiate interdistsiplinaarsed uuringud ja tulemuste tutvustamine erinevatele sihtgruppidele“ eest käisid muuseumikogu arendaja auhinda vastu võtmas Jaanika Anderson ja Ester Oras.

Muuseumikogu arendaja tiitli sai TÜ muuseum enda kogudes olevate muumiate interdistsiplinaarsete uuringute ning nende tulemuste tutvustamise eest. Muumiate uurimisega tegeles hulk teadlasi väga erinevatelt elualadelt: arheoloogid, keemikud, geenitehnoloogid, kohtumeditsiini eksperdid, bioloog, antropoloog, muuseumikogu kuraator ning TÜ teaduskommunikatsiooni peaspetsialist.

Kaasaegseimaid uurimismeetodeid kasutades olid tulemuseks teadusartiklid, suure vaadatavusega telesaade, infoseminar, uurimistulemuste kättesaadavus näitusel ning haridusprogrammid.

Aasta muuseumihariduse edendaja auhinna said Toomas Koitmäe, Siim Randoja ja Luize-Ingrid Klimova Eesti spordi- ja olümpiamuuseumist interaktiivsete õppematerjalide „Kõik liikuma!“ eest.

Aasta teadusauhinna ürituste kategoorias pälvisid Kaija-Liisa Koovit, Lea Leppik, Endla Lõhkivi, Peeter Müürsepp, Erki Tammiksaar ja Epi Tohvri Tartu ülikooli muuseumist konverentsi „Vene impeeriumi piiril: Tartu saksa ülikool ja tema esimene rektor Georg Friedrich Parrot“ eest.

EASi turismiarenduskeskuse kõige külastajasõbralikuma muuseumi eriauhinna Rotilõks sai Tartu ülikooli loodusmuuseum. Turismieksperdid tõstsid esile loodusmuuseumi nüüdisaegset ja rikkalikku, ent samas õhulist ja külastaja tähelepanu just parasjagu haaravat ekspositsiooni. Väljapanek hõlmab loodust kogu mitmekesisuses, alates universumi tekkimisest kuni inimese kujunemiseni. Kiitust pälvis ka muuseumi hea ligipääsetavus nii lapsevankri kui ka ratastooliga.

Reet Piiri tutvustas rahvarõivanäitust selle ülespaneku ajal.
Reet Piiri tutvustas rahvarõivanäitust selle ülespaneku ajal. Foto: Sille Annuk

Ja lõpuks - aasta muuseumiroti 2017 auhinna võitsid näituse „Rahvarõivas on norm. Igal aastaajal“ ja sellega haakuva näituse „Külatänavalt punasele vaibale“ eest Reet Piiri ja Riina Reinvelt Eesti Rahva Muuseumist koos oma meeskonnaga. Nad kutsusid lavale ka Tõnis Lukase, kes oli näituse meeskonnale osutanud suurt abi.

Näitust "Külatänavalt punasele vaibale" tutvustas selle ülespaneku ajal Riina Reinvelt.
Näitust "Külatänavalt punasele vaibale" tutvustas selle ülespaneku ajal Riina Reinvelt. Foto: Kristjan Teedema

Iga kategooria võitja said kultuuriministeeriumi teatel 1300 eurot, mille eest võib osaleda kas erialakonverentsil Dubrovnikus, Euroopa muuseumifoorumi aastakonverentsil, õppereisil Euroopa aasta muuseumi tiitli võitnud muuseumisse või reisil erialaseks enesetäienduseks.

Kõik võitjad said endale väikese Muuseumiroti kuju. Kujude autor on skulptor Tiiu Kirsipuu. Rändauhinnana jäävad ringlema suured Muuseumirotid näituse ja püsinäituse auhinna võitjale. Auhindade väljaandmist toetab Eesti Kultuurkapital.

Eesti muuseumide aastakonverentsist ja auhindade jagamisest tegi otseülekande Postimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles