Kuu Tartu maratonini, mis seisus on suusarada?

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulluse Tartu maratoni põhisõit.
Mulluse Tartu maratoni põhisõit. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

45. Tartu maratonini on tänase seisuga jäänud 27 päeva, mistõttu oleks aeg heita pilk rajal valitsevatele lumeoludele.

Tartu maratoni rajameister Assar Küti sõnul on Elva ümbruses umbes 6-7 cm lund, Otepääl aga vähemalt 10 cm. Neljapäeval toimetas Kütt Elva ja Palu vahel, nüüdseks on vabatehnikas maratoniraja viimased 16 kilomeetrit suuskadel läbitavad. Kütt ütles, et Otepääl on rohkem lund ning soised kohad pole väga heas korras, kuid sellegi poolest saab praegu sõita kogu distantsi. «Nädala lõpuks on vähemalt sel kujul valmis terve Tartu Maratoni rada,» ütles rajameister.

Kütt ütles, et praegune olukord on lootust andev. «Meil on külmakraadid ja väike lumekihtki.» Olgugi, et praegu on suusarajal lund piisavalt, et suusatada, ei saa olla kindel, et maratoni täispikal originaalrajal sõita saab. «Suured otsused tehakse viimasel nädalal,» ütles rajameister. Ta lisas, et olukord saab minna nii paremaks kui halvemaks. «Praegu pole midagi kindlat,» rääkis Kütt.

«Kes suuska väga piinlikult ei hoia, võiks juba laupäeval minna Tartu maratoni raja peale ja võib-olla isegi 63 kilomeetrit kuidagi ära kakerdada. Aga see ei ole kindlasti selline rada, mida oleme valmis suurel laulupeol pakkuma,» rääkis võistluste direktor Indrek Kelk.

Tehvandile, kus teadupärast antakse Tartu maratoni stardipauk, on meisterdatud 1,5 km pikkune ring, mis on sõidetav nii klassika- kui ka vabatehnikas. Täna pärastlõunaks on valmis juba 2,5 km rada. 

Paratamatult tuleb valmistuda ka varuvariantideks. «Praegu müttame koos Tehvandi keskusega selle nimel, et esimeses järjekorras oleks enne külmalaine täielikku vaibumist kuuekilomeetrise kunstlume jaoks lumi ära tehtud,» ütles Kelk.

Tartu maratoni läbiviimiseks on endiselt kolm varianti, esiteks, kas lund on piisavalt ja maraton sõidetakse klassikalisel 63 kilomeetrisel rajal. Teine variant maraton suusatatakse valdavalt looduslikul lumel ja originaalrajal, kuid lühendatud kujul. Viimane ja kolmas variant, Tartu maraton toimub Tehvandi ümbruses kunstlumeringi peal.

Kõige värskemate andmete järgi on 18. veebruaril toimuvale 45. Tartu maratonile registreerunud 2315 suusatajat – 1932 pikemale 63 km distantsile ja 383 lühemale 31 km distantsile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles