Tartumaa kultuuripärli tiitli pälvis tänavakunstnik

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Bachman istub Nõo spordihoone ees murul. Seinamaalingute lõpetamiseni on jäänud ööpäev.
Kristjan Bachman istub Nõo spordihoone ees murul. Seinamaalingute lõpetamiseni on jäänud ööpäev. Foto: Margus Ansu

Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp valis tänavuseks Tartumaa kultuuripärli tiitli vääriliseks Tartu kõrgema kunstikooli õppejõu Kristjan Bachmani, tunnustades tema tegevust restaureerimise ja tänavakunsti alal.

Kristjan Bachman tänuüritusel pärast õnnitlemist. Perekonnanimi dokumendil on kogemata kahe n-iga.
Kristjan Bachman tänuüritusel pärast õnnitlemist. Perekonnanimi dokumendil on kogemata kahe n-iga. Foto: Maria Kilk

Kristjan Bachman alias Bach Babach sai kultuuripärli tiitli Tartumaa kultuuri- ja spordirahva parimate esindajate tänuüritusel, mis toimus Luunja kultuuri- ja vabaajakeskuses.

Tartumaa ekspertgrupi esindaja Suire Ratassepp teatas, et Tartu kõrgem kunstikool esitas Kristjan Bachmani selle tiitli kandidaadiks kui Eesti ühe esimese grafitikunstniku ja tema järjepideva loometöö eest tänavakunsti valdkonnas ning oma teadmiste ja oskuste edasiandmise eest noorema põlvkonna kunstnikele, mis päädis tänavu suure seinamaalinguga Nõo spordihoonel.

Kultuuripärli tiitliga kaasnes 1950 eurot preemiat. Ratassepa teatel on selle hulgas 1300 eurot Eesti kultuurkapitali, 325 eurot Tartu maavalitsuse ja 325 eurot Tartumaa omavalitsuste liidu raha.

Eelmised Tartumaa kultuuripärlid on alates aastast 2006 Ursel Oja, Riho Leppoja, Made Ruul, Margus Kasemaa, Mare Tommingas, Triin Koch, Külli Must, Astrid Hallik, Anne Mägi, Tanel Joamets ja Alo Ritsing.

Tartu maavalitsus on tegevust lõpetamas. Milliseks kujuneb tulevaste kultuuripärli tiitlite jagamine?

«Järgnevate aastate kohta ei oska praegu midagi täpsemalt öelda,» märkis Ratassepp. «Kultuurkapitali osalus kindlasti jääb. Kindlasti tuleb Tartumaa spordiliidus ja Tartumaa omavalitsuste liidus arutusele, kuidas ja kus edaspidi sellist suurt üritust korraldada, sest Tartumaa ju suurenes naabermaakonna Tabivere ja Pala valla võrra.»

Koos Kristjan Bachmaniga said Luunjas Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupi tunnustuse mõni teinegi tubli kultuuri- ja sporditöö tegija. Nii näiteks sai sporditähe tiitli epeevehkleja Julia Beljajeva ning spordi elutööpreemia Kaja Raid, kes on töötanud Tähtvere vallas spordiorganisaatorina 50 aastat.

Kultuuri aastapreemia pälvisid noorte laulu- ja tantsupeo kuraator Astrid Hallik, Tiigi seltsimaja, Alatskivi valla kultuurielu eestvedaja Reet Kruup ning Voronja galeristid Kaili Kask ja Raul Oreškin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles