Suri ajakirjanik Silvia Vissak

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Vissak toimetuses.
Silvia Vissak toimetuses. Foto: Erakogu / Kaljo Raud

Esmaspäeval suri ajalehe Edasi kauaaegne ajakirjanik Silvia Vissak (31. august 1929 – 11. detsember 2017), kes jättis oma tegevusest kõige suurema jälje hariduselu kajastamisega. Ta keskendus kõrgkooliteemale ja kirjutas probleemartikleid, tema osalusel ja juhtimisel lõi 1960. aastate teisel poolel laineid diskussioon eesti rahva iibe üle.

Silvia Vissaku sulest on ilmunud ka Tartu ülikooli teemaline raamat «Pilk üliõpilasellu» (1965) ning ta on tõlkinud vene keelest ilukirjandust.

Ajakirjanike õpetaja Juhan Peegli mälestuseks tema õpilaste koostatud ja kirjutatud raamatus ««Ma lõpetan selle jama ära.»» (2014) meenutab Silvia Vissak muu hulgas seda, kuidas temast sai ajakirjandustudeng ja seejärel ajakirjanik.

«Minust sai Peegli õpilane puhta juhuse läbi, poolkogemata. Peegli koolkonna hulka ei söanda ma end arvata.

Põhikohaga olin psühholoogiaüliõpilane. Kõlab kenasti? Kuid meile, viiekümnendate viimastele Tartu ülikooli lõpetajatele-psühholoogidele kõlas see kui matusekell. Riik, kes meid oli koolitanud, kuulutas äkitselt, et tal pole meid vaja. Nii et otsustage ise, kuhu tööle saate. Otsisin. Pea iga päev «sirvisin» läbi teaduskondade teadetetahvlid ja kuulutusterubriigid. Ühel kõige lootusetumal päeval leidsingi teeotsa … žurnalistikasse.

Nii et polnud mul seda au ja rõõmu kuuluda Peegli omade hulka. Olin omaette eksemplar ning minust sai Tartu ülikooli esimese žurnalistide lennu lisaväljaanne.»

Ülikoolis õppimise ajal oli Silvia Vissak ühtlasi paar-kolm aastat Vanemuise ooperi abikoori laulja ja balletirühma tantsija. Loogika-psühholoogia osakonna tudengina lõpetas ta ülikooli aastal 1956. Lõpetanud seejärel ajakirjanduse kursuse aastal 1957 eriprogrammi alusel kaugõppes, avanes tal võimalus asuda kohe tööle Edasi toimetuses, kust ta siirdus pensionile aastal 1990.

Ärasaatmine viimsele teekonnale toimub reedel, 15. detsembril kell 16 Pärnamäe kalmistul Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles