Lõuna-Eestisse saabunud jäävihm põhjustas plekimõlkimisi ja tegi bussijuhtide elu keeruliseks

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikul toimunud õnnetus Haage ja Märja vahel. Kõrvalteelt peateele liikunud džiibijuht sõitis ohutussaarele ning vastu tänavavalgustiposti ja liiklusmärki.
Hommikul toimunud õnnetus Haage ja Märja vahel. Kõrvalteelt peateele liikunud džiibijuht sõitis ohutussaarele ning vastu tänavavalgustiposti ja liiklusmärki. Foto: Kuvatõmmis videost

Külmakraadid ja peaaegu terve päeva kestnud vihmasadu tekitasid täna teedele jäätuva vihma, mis muutis Lõuna-Eestis, eriti Tartu- ja Võrumaal, liiklemise keeruliseks. See on nõudnud liiklejatelt kannatlikkust, ette tuli veel plekimõlkimisi ja busside hilinemist.

Teehooldajad alustasid jäätõrjet varahommikul kella nelja-viie paiku. Olukord normaliseerus suurematel maanteedel pärastlõunaks. Seejärel jätkasid sahad ja puisturid tööd kruusateedel.

Ootamatult muutunud ilmaolud tõid Tartumaal hommikul kaasa mõned plekimõlkimised. Libeda tee tõttu ei saanud näiteks Haage ja Märja vahel pidama kõrvalteelt peateele liikunud džiibijuht: ta sõitis ohutussaarele ning vastu tänavavalgustiposti ja liiklusmärki. Libeduse pärast sõitis Kambja vallas tänavavalgustipostile otsa sõiduauto Nissan.

Tartu ülikooli kliinikumi traumapunktis on täna olnud töine. Hommikul kella 8st kuni pärastlõunani oli sinna pöördunuid 26, neist 11 seepärast, et kukkusid libedal tänaval.

Buss jättis minemata

Keerulised ilmaolud Lux Expressi Tallinna-Tartu liini sõidugraafikut mõjutanud pole. Küll põhjustasid need mõningaid probleeme maakonnaliinidel.

Hommikusel tipptunnil jäävihma väga palju veel polnud ja kõik bussiga liiklejad said kenasti kooli ja tööle. Päeva poole oli Go Busi Lõuna-Eesti liinidel aga raskete teeolude pärast hilinemist kuni viis minutit. Go Busi pealogistik Henri Pokk rääkis, et Otepää kanti Lutikele buss ennelõunal üldse ei sõitnud, sest seal oli väga libe ja ohtlik. 

«Otepää piirkonnast juhid kurtsid veel, et sõitsid mäest alla, aga üles poleks enam sõitnud. Õnneks oli liin teistpidi,» ütles ta. Teelt väljasõite ja avariisid bussidega polnud.

Mustast jääst ohtlikum

Nii bussifirmadelt kui ka mitmetelt kaubavedajatelt on maanteeameti Lõuna regiooni hooldevaldkonna juhi Tiit Valti sõnul tulnud päeva jooksul pidevalt teateid libedate teede kohta.

Valt ütles, et jäävihma tuleb ette paar korda aastas. Must jää on tema sõnul tavalisem ja leebem. «Tugev vihmasadu ja selle momentaanne külmumine on kõige raskem variant,» sõnas ta. Valt lisas, et kuna vihm peseb soola pidevalt teelt maha, tuleb iga tunni tagant tööd jälle otsast alustada.

Kui vihmasadu kestab, tuleb teehooldajatel tööd jätkata. Keerulisemates ilmaoludes soovitab Valt sõidukijuhtidel kurvides kiirust vähendada ja enne ristmikku alustada piisavalt vara pidurdamist.

Kui kusagil esineb veel ilmast tingitud halbu teeolusid, soovitab maanteeamet sellest teada anda lühinumbril 1510.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles