Tartu linnavolikogus: abilinnapea grillimine

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu volikogu istung.
Tartu volikogu istung. Foto: Sille Annuk

Kui Keskerakonda kuuluv vastne Tartu abilinnapea Monica Rand läinud neljapäeval volikogu kõnetooli suundus, rääkis rohkete värviliste lipikutega linnaeelarve eelnõu tema kaenlas põhjalikust ettevalmistusest. Ettekanne oli sujuv ja enesekindel, kuni algas küsimuste ja vastuste voor.

Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof tänas põhjaliku ülevaate eest ja küsis, kui palju lasteaiaõpetajate palgatõusu rahast paneb linn juurde ja kas tugispetsialistid koolis saavad sama palju palka. Järgnes kandev paus, mida täitis IRLi esindaja Mihhail Lotmani poolvalju repliik:  «Vaba maa, las inimene mõtleb!»

Kuid Rand ütles paberite sirvimist jätkates, et seletuskirjas on päris hästi välja toodud, kui palju on erinevaid tõuse, missugune on tõus lasteaiaõpetajatel ja kuidas kooliõpetajatel.

See oli nagu herilase pesa suskimine. «Ma ei leia seda praegu siit üles ...» jõudis Rand veel öelda, kui sotside fraktsiooni esimees Jarno Laur tundis huvi, et kui ettekandja ei anna vastust, ehk siis katkestada arutelu ja jätkata mõne järgmise päevakorrapunktiga. 

Minu meelest vastus, et lugege seletuskirja, see on kuskil kirjas, on volikogule solvav, ütles Jarno Laur.

Appi tuli volikogu esimees Aadu Must: «Kui ei ole võimalik kohe vastata, tuleb seda teha lähiajal ja kirjalikult või leida linnavalitsusest keegi teine, kes valdkonda kureerib ja on teemas sees.»

Jätkas sots Kadri Leetmaa, kes tahtis teada, miks ühes kohas on rattaringluse projekti hind 2,8 miljonit ja teises 3,5 miljonit eurot ning kui palju raha siis kulub järgmisel aastal. Rand: «3,5 miljonit on projekti kogu hind.» Leetmaa nõudis: «Aga kui palju siis järgmisel aastal? Ei saanud vastust, palun vastata kirjalikult!» 

Järgmiseks tulistas sots Martin Hallik, et linna kõige tähtsam tuluallikas on üksikisiku tulumaks, 42 000 maksumaksjat, keskmiseks palgaks on võetud 1157 eurot. «Teame, et keskmine palk riigis on 1201 eurot ja korduvalt on rõhutatud, et Tartus on see kümme eurot suurem. Kui teha siit arvutusi, on linna tulusid alla hinnatud 3,2 miljonit. Miks te arvestate teadlikult vähem tulusid?»

Vastus: «Oleme võtnud aluseks keskmise palga ja selle alusel teinud arvutused ...» 

Minu meelest vastus, et lugege seletuskirja, see on kuskil kirjas, on volikogule solvav, ütles Jarno Laur.

Siis uuris sots Marju Lauristin, et hariduskomisjonis arutati põhjalikult lasteaiajuhatajatelt ära jäetud võimalust maksta palka paindlikult juhul, kui lasteaiaõpetajat asendab inimene, kes ei ole eriharidusega, aga koolijuhtidel see võimalus on. «Kas teile anti edasi see soov ja teema?» «Aitäh, see teema pole minuni jõudnud,» vastas Rand.

Siis küsis õpetajate palgatõusu kohta veel IRLi saadik Peeter Laurson, misjärel Rand otsis illustreeriva slaidi. 

Hallik aga tahtis teada, et kui rendirattad järgmisel aastal tänavale ei jõua, miks siis on kogu raha pandud tuleva aasta eelarvesse.

Rand: «Projekti algus on aastal 2018, siis algab projekteerimine ja selle tõttu on eelarves read.»

«Aga see ei ole ju vastus küsimusele!»

«See toob kulud kaasa.»

Pole põhjust arvata, et sotsid, kes hiljutise koalitsioonipartnerina eelarvet kokku panid, seda ei tunne, aga abilinnapea küpsetamine muudkui jätkus. 

Laur võttis uuesti üles lasteaiaõpetajate palga: «Kui lahutada maha Tähtvere osa ja riigi palgatoetuse suurus, selgub, et linn paneb palgatõusu 227 000 eurot. Kas arvud on õiged ja see proportsioon teie meelest õiglane?»

«Arvan, et tehtud arvutused on õiglased,» vastas Rand. 

Ja sots Ott Maidre: «Üldplaneering näeb ette kergliikluse teemaplaneeringut, aga selleks pole ühtegi senti?»

«See ei mahtunud prioriteetide hulka, mis 2018. aastaks seati.»

«Head kolleegid, ausalt öeldes on ikka kaunikesti piinlik olla,» võttis arutelu kokku Laur. «Minu meelest vastus, et lugege seletuskirja, see on kuskil kirjas, on volikogule solvav. Volikogu liikmed on lugenud seletuskirja, mida ma ei näinud küll abilinnapea puhul, kahjuks. Mulle tundub, et tulevikus oleks kasuks, kui eelnõusid kannaksid ette inimesed, kes teemat valdavad.»

Keskerakondlane Vladi­mir Šokman vaidles vastu: «Kui volikogu liikmel on piinlik lugeda seletuskirja, siis on seda piinlik kuulata küll. Kust tulevad andmed, et Tartus on keskmine palk kõrgem kui Tallinnas ja Harjumaal?»

Lauristin oponeeris: «Kui hakata kaasvolinikke kritiseerima, on selle eeldus, et kuulatakse, mida nad ütlevad. Jutt ei olnud sellest, et kellelgi on piinlik lugeda seletuskirja, piinlik oli kuulata ettekannet, mis piirduski sellega, et peaksime lugema seletuskirja.» 

Sotside ettepanek esimene lugemine katkestada toetust ei leidnud, koalitsioonil on tugev häälte ülekaal. Aga volikogu on saanud jälle hääleka opositsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles