Tähe tänava kuulsad kingsepad panid liistud kotti

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
55 aastat Tähe 29 jalatsiparanduses töötanud Säde Schasmin tegi täna koos kolleegidega veel viimaseid koristustöid. Peagi laieneb jalatsiparanduse käsutuses olnud ruumidesse samas majas tegutsev Barlova baar.
55 aastat Tähe 29 jalatsiparanduses töötanud Säde Schasmin tegi täna koos kolleegidega veel viimaseid koristustöid. Peagi laieneb jalatsiparanduse käsutuses olnud ruumidesse samas majas tegutsev Barlova baar. Foto: Margus Ansu

Alles oktoobri alguses kirjutasime Tähe 29 jalatsiparanduse klienditeenindajast Säde Schasminist, kes oli samas majas ja samas ametis töötanud 55 aastat. Ent alates detsembrist pole inimestel enam põhjust oma katkiseid jalavarje Tähe tänavale viia, sest jalatsiparandus on oma tegevusele joone alla tõmmanud.

Kui Säde Schasmin 1962. aastal Tähe tänava majas tööde vastuvõtjana ametisse asus, tegutsesid kingsepad teeninduskombinaadi Edu kingaparanduse nime all. 1991. aastal hakkas samas kohas jalatsite parandamise teenust pakkuma osaühing Jakobi Jalats.

Ent 30. novembril oli neil viimane tööpäev. Jakobi Jalatsi juhatuse liige Hinge Linnas tunnistas, et tegelikult oldi taolisi mõtteid mõlgutatud juba mitu aastat, kuid nüüd sai asi teoks.

«Meie kingsepad on suhteliselt vanad ning jäid nüüd ootamatult haigeks – meil ei ole lihtsalt töötegijaid. Üldiselt oleme kõik juba eakad ja ega enam ei jaksanud ka,» tõdes Linnas.

Teiselt poolt ta ei salanud, et kuigi aastatega oli neile kujunenud oma püsiklientuur, siis viimastel aegadel oli tööd vähe. «Eks see on selline kõrvaline koht, praegu on inimesed mugavad, hea on minna kaubanduskeskusesse, anda ära parandamist vajavad jalatsid ja osta pakk piima. Vanemad inimesed on aga kokkuhoidlikud ega too jalatseid parandusse, ning tegelikult kantakse väga palju sellise kvaliteediga jalatseid, mida polegi mõtet parandada, ostetakse pigem uued,» kõneles Hinge Linnas.

Seda lootust aga ei ole, et keegi teine Tähe 29 legendaarses kingsepamajas jalatsite parandamisega õnne katsuks. Hinge Linnase teada on omanik andnud ruumid rendile Barlova baarile, kes sinna laieneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles