Presidendi kantselei vaikib Rüütli autojuhi turvakontrolli asjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traagiline tulevahetus toimus Põlvamaal Piusa külas asuvas talus.
Traagiline tulevahetus toimus Põlvamaal Piusa külas asuvas talus. Foto: Kristjan Teedema

Ebaseadusliku relvaäriga seotud kriminaalasjas kinni peetud Arnold Rüütli autojuhile Avo Kaalule ei ole kapo kunagi taustakontrolli teinud. Kui põhjalikult presidendi kantselei palgatud personali tausta ennetavalt ja töötamise ajal uuris, kantselei ei avalda.

Kaitsepolitseiameti juhtivspetsialist Andres Kahar ütles Postimees.ee’le, et kaitsepolitseiamet teostab eelnevat julgeolekukontrolli isikute suhtes, kes soovivad saada ligipääsu riigisaladuseks tunnistatud teabele. «Muudel puhkudel meil sellise kontrolli teostamiseks seaduslik alus puudub. Avo Kaal riigisaladuse luba ei taotlenud ja tema suhtes kaitsepolitsei julgeolekukontrolli ei teostanud,» kinnitas Kahar.

Küsimusele, kas autojuhtidele ja teistele presidendi kantselei abipersonalile tehakse mingit kontrolli enne tööle võtmist ja töötamise ajal, vastas avalike suhete osakonna juhataja Piret Pert, et presidendi kantselei ei ole kunagi kommenteerinud turvalisuse tagamise üksikasju.

Tema kinnitusel sõidutas Avo Kaal Arnold Rüütli perekonda alates 2001. aastast, kui Rüütlist sai president. «Täpsemalt asus Kaal teenistusse 03. detsembril 2001 ja oli tööl kuni 9. oktoobrini 2006. Teenistusse naasis ta 01.01.09 Rüütli isikliku autojuhina. Arnold Rüütli kui endise riigipea kindlustamine auto ja autojuhiga tuleneb seadusest,» selgitas Pert.

Ta lisas, et Avo Kaal sõidutas Rüütlit ka kaheksakümnendatel ENSV ülemnõukogu presiidiumi aegadel.

«Vabariigi Presidendi Kantselei oli informeeritud Arnold Rüütli autojuhi Avo Kaali kinnipidamisest kahtlustatavana. Lahkumisavalduse kirjutas ta peale seda,» sõnas Pert.

Möödunud sügisel alanud piiriülest ebaseaduslikku relvaäri puudutavas kriminaalasjas on kokku kahtlustatavaks tunnistatud seitse inimest, kes kõik on vahi alla võetud. Möödunud kolmapäeval selle menetluse raames toimunud läbiotsimisel Põlvamaal Piusa külas asuvas talus avas majaomanik Ago Ursel Waaks politseinike pihta tule. Tulevahetuses hukkus kaitsepolitseiametnik Tarmo Laul ja veel kaks politseinikku said haavata. Hukkus ka Waaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles