Tartu kandi ideed teevad Ajujahil ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.ajujaht.ee

Ajujahi žürii valis nädalavahetusel saja äriidee seast konkursi järgmisesse vooru kolmkümmend parimat. Kõige enam ehk kolmteist edasipääsejat on Tartumaalt, järgnevad Tallinn üheksa ja Harjumaa viie ideega.  Jõgevamaalt, Läänemaalt ja Pärnumaalt pääses igast maakonnast edasi üks idee.

Ajujahi ellukutsuja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EASi) juhatuse esimehe Alo Ivaski sõnul on konkursile esitatud ideede tase muutunud aasta-aastalt aina paremaks. «Järgmisesse vooru pääsenud ideed on küpsed ja paljud neist juba kasutusvalmis tooted ning teenused,» rääkis Ivask.

«Hea meel selle üle, et mitmed möödunud aastal osalenud meeskonnad otsustasid oma ideega osaleda ka sel aastal ning mitu neist pääses kolmekümne parema sekka. Esile saab tuua ka seda, et konkursil osales mitu ideed, mis panustavad e-riigi arengusse – Mullaproovi rakendus teeb põllumeestel mullaproovide raportite esitamise lihtsamaks ja FoodDocs on tulevikus toidutöötlejatele enesekontrolliplaani koostamisel asendamatuks abiliseks,» lisas ta.

Edasipääsenud ideedest pärineb 9 info- ja kommunikatsioonitehnoloogia, 7 tööstuse ja disaini, 4 sotsiaalse ettevõtluse, 6 energeetika ja keskkonna, 2 loomemajanduse, 1 tervise ja biomeditsiini ning 1 turismi ja teenusmajanduse valdkonnast.

Tartu- ja Jõgevamaalt edasi pääsenud ideed koos tutvustusega.

Mullaproovi äpp (Tartumaa)

Mullaproovide võtmine on põllumajanduses tegutsejatele kohustuslik. Mullaproovi äpp lihtsustab seda protsessi, kaotades vajaduse täiendavaks paberitööks. Rakendus koondab endas põllumaad puudutava info e-Pria andmebaasidest ja võimaldab proovide võtmist mullakarpidelt spetsiaalse QR koodi abil.

PowerUp Fuel Cells OÜ (Tartu)

Hetkel toodetakse toasooja peamiselt keskküttejaamade, elektri, kivisöe, puidu või muude meetoditega, mis ei ole keskkonnasõbralikud. Ainsa autonoomse lahendusena on kasutusel diiselgeneraatorid, päikesepatareid ja väikesemõõdulised tuulegeneraatorid. Kaks viimast vajavad elektri salvestamiseks akupankasid ning võimsaid ja kalleid invertereid. PowerUp´i lahenduseks on kütuseelemendil põhinev elektri ja soojuse koostootmise süsteem.

SmartVent (Tartu)

Igas kontorihoones tuleb ette hetki, mil ruumid on liiga palavad, liiga külmad või liialt rahvast täis ja umbsed. Selliseid olukordi põhjustab küllaldase tagasiside puudumine sisekliimaseadmete jaoks, mis töötavad pidevalt vastavalt ruumi tüüpilisele ventilatsiooni-, kütte- või jahutusvajadusele. Vältimaks selliseid ebamugavaid ja energiakulukaid hetki, on SmartVent välja töötanud sisekliima juhtseadme, mis mõõdab pidevalt siseruumide õhukvaliteeti ja käivitab vastavalt vajadusele ventilatsiooni, kütet või jahutust. SmartVenti saab rakendada igas hoones, mille ventilatsiooniseadmeid on võimalik elektrooniliselt juhtida.

Z Basket (Tartu)

Z Basket on telefonirakendus toidupoes iseteenindamiseks. Klient saab kasutada oma telefoni kogu ostlemisprotsessi jooksul, muu hulgas kaupade lisamiseks ostukorvi ja nende eest tasumiseks.

Festera (Tartu)

Biokastid, mis lagundavad mikroobide toimel biojäätmed huumuseks. Protsess on kümme korda kiirem, ilma haisu ja kärbesteta ning saab toimuda aastaringselt sisetingimustes. Disainitud biokasti peab tühjendama kord 2-3 kuu jooksul ning kliendi ökoloogiline jalajälg väheneb 8% võrra.

Tubly OÜ (Tartu)

Tubly tuleb turule magnetklotsidest koosneva mänguasjade seeriaga. Tegemist on traditsioonilistest ehitusblokkidest koosneva mänguasjaga, kus kõik seinad on omavahel magnetiliselt ühendatavad.

Makerlab inseneeriakomplektid (Tartu)

Komplektid sisaldavad endas igapäevaelust tuntud tehnikavidina või masina ehitamist täielikul või töötava mudeli kujul, olgu selleks kõlar, elektrikitarr, tõstuk, fotokaamera vms. Igas komplektis on olemas vajalikud materjalid töö teostamiseks ning leht, mis seletab seadme tööpõhimõtteid.

Triumf Gamification Oy (Tartu)

Triumf Gamification pakub vähihaigetele lastele psühholoogilist tuge mängurakenduse kaudu, kus lapsed saavad kehastuda superkangelasteks.

Piss-i-Alarm (Jõgevamaa)

Piss-i-Alarm on süsteem, kus mähkmes asuv andur annab hooldustöötajale info, millal on õige aeg mähet vahetada.

3cular (Tartumaa)

3cular on öko-innovaatiline ringmajanduse põhimõttel töötav 3D printer. Printimiseks kasutatakse puidutöötlemise protsessi jääkmaterjali (nt saepuru, puidutükid jm). 3cular on suunatud puidu- ja mööblitööstusettevõtetele, kes saavad printeri abil luua juba olemasoleva jääkmaterjali abil puidust tooteid.

Decomer Technology (Tartu)

Decomer Technology tegeleb bioproteiinipõhise kilematerjali väljatöötamisega. Esimeseks tooteks on vees lahustuvad meekapslid, mis muudavad mee tarbimise jookides mugavaks.

Festplate (Tartu)

Üritustel on tavaliselt suureks probleemiks toidu serveerimine. Üldjuhul serveeritakse portsjon ebakindlal papp või plastiktaldrikul, jook topsis, pudelis või purgis. Reeglina ei jätku piisavalt laudu, et selliselt serveeritud toitu mugavalt tarbida. Festplate näol on tegemist taldriku/konteineriga, kus lisaks toiduserveerimisalale on olemas süvis joogitopsile, pudelile või joogipurgile. Konteiner võib olla ilma kaaneta kui ka kaanega suletav. Kuna konteiner ja jooginõu on mugavalt ja kindlalt hoitavad ühe käega, jääb teine käsi kahvli või lusika jaoks.

Juice³ (Tartu)

Juice³ valmistab vedelast mahlakontsentraadist kuiva ja tahkel kujul kokku pressitud ja toatemperatuuril säilivat kontsetraati, mis vette asetades lahustub mahlaks. Mahlakuubikud on toodetud dooside kaupa, seega saab tarbija valmistada endale just nii palju mahla, kui ta korraga ära joob. Pulbrilise kontsentraadi kokku pressimine tagab toote tõhusama ja lihtsama kasutamise - kõik, mis tarbijal teha tuleb, on asetada kuubik vette, mispeale see juba ise mahlaks lahustub. Mahlakuubik on kompaktne ja kaalub ligi 15 korda vähem kui liitrine mahlapakk.

Viisk (Tartumaa)

Paljudel inimestel on soov omada paati, ent pärssivaks asjaoluks on tänaste paadide kohmakus ja suurus. Hetkel on võimalikeks valikuteks turul peamiselt jäiga kerega paadid (puit, plast) ja kummipaadid. Jäiga kerega paatide miinuseks on asjaolu, et need võtavad palju ruumi ja vajavad transpordiks haagist. Kvaliteetsed kummipaadid on rasked ning nende ülesseadmine võtab palju aega. Eelkirjeldatud paaditüüpide omamiseks peab olema ka piisavalt ruumi, kus neid hoiustada. Viisk on kokkuvolditav vabaajapaat, mis on kerge, võtab vähe ruumi ning on lihtne hoiustada, transportida ja kasutusvalmis seada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles