Aasta puitehitiseks valiti Tartumaale rajatud büroohoone

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raitwoodi kontorihoone interjöör.
Raitwoodi kontorihoone interjöör. Foto: Liina Soosaar

Tänasel puitarhitektuuri konverentsil kuulutati välja aasta hinnatuimad puitehitised. Parima puitehitise auhinnaga pärjati Rasmus Reinolti ja Ivo-Martin Veelma (Arhitektuuribüroo Lokomotiiv) loodud Tartumaal Reolas asuv AS-i Raitwood olme-büroohoone, mis paistis silma oma läbiva detailitundliku puidukasutuse poolest.

Raitwoodi hoone ehitas Rand & Tuulberg AS ja see koosneb kolmest osast. Rekonstrueeritud keskmine osa on puitkarkassil, puitfermidega. Ühe juurdeehitatud tiiva kandekonstruktsioon on liimpuitpostidest raudbetoonist vahelaega, teine aga tsementplokkidest ja raudbetoonvahelaega, liimpuitsarikatega. Hoone sümboliseerib suurepäraselt puitehituse kui jätkusuutliku ehitusviisi ideed renoveerides puitkarkassil vana hoonemahu ning lisades selle juurde nutika konstruktsioonilahendusega kaasaegse kahe korruselise büroo mahu, edastas Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja.

Arcwoodi liimpuidu eriauhind läks Tartu Lõunakeskuse 10. etapile (Arhitektuuribüroo Peil OÜ, ehitajad AS Ehitustrust, KRC ehitus), kus valmis keskuse uus osa kinokeskuse ja hotelliga ning neid vana osaga ühendav galerii ja aatrium. Täiendavalt on ehitatud liimpuidust suunaviitasid ja valgusteid. Ehitis paistab silma väga keerulise insenertehniise lahenduse poolest, mis on esteetiliselt nauditav ning muudab ruumi meeldivaks kohaks kus viibida, otsustasid hindajad.

Fassaadiauhinna sai eramu Nõmmel, rahva lemmikuks kuulutati Järvamaal asuv Huuksi mõisapargi müürimaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles