Mis kinni ei jää, saab kinni liimitud

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jiří Krejčí (vasakult), Jaana Ahlberg ja Tarvo Metspalu uurisid eile, mis võiks viga olla pardlil, mis ei tööta päris nii, nagu peaks. Krejčí märkas, et sel puuduvad pisikesed plastnurgad, mis peaks pardli ühe osa lukustama. Kui selle vea saaks parandatud, saaks Tarvo Metspalu taas habet ajada.
Jiří Krejčí (vasakult), Jaana Ahlberg ja Tarvo Metspalu uurisid eile, mis võiks viga olla pardlil, mis ei tööta päris nii, nagu peaks. Krejčí märkas, et sel puuduvad pisikesed plastnurgad, mis peaks pardli ühe osa lukustama. Kui selle vea saaks parandatud, saaks Tarvo Metspalu taas habet ajada. Foto: Sille Annuk

Kes ise ei oska oma ratast parandada, lapse katki läinud nukumaja kokku liimida või kärisenud palitukäist paigata, võib eeloleval laupäeval minna Tartus Narva maantee 3 majja Spark Makerlabi. Seal ootavad Tartu esimeses paranduskohvikus masinad ja meistrid, kelle abiga saab asjad prügikasti viskamise asemel ise korda teha.

Kamp vabatahtlikke on otsustanud koputada inimeste südametunnistusele ja panna neid mõtlema, kas alati on mõistlik rikkis asjad kergekäeliselt ära visata ja aina uusi asemele osta. Niisamuti soovivad nad, et meistrimeeste oskused kaotsi ei läheks, vaid ka uus põlvkond saaks neist osa.

Sparki majas tegutseva Makerlabi juhatusse kuuluv Tarvo Metspalu on tööõpetusõpetajatelt kuulnud, et lapsed ei oska isegi saagi käes hoida. MTÜ Elukas juhatuse liige Jaana Ahlberg sõnas seepeale, et mis sest saagimisest rääkida, kui kääridega lõikaminegi on paljudele keeruline.

Igat masti meistrid

MTÜ Majakas juhatusse kuuluv Jiří Krejčí tunnistas nende kahe juttu kuulates, et tema ka ei oska kääridega sirgelt lõigata. Nii kutsuski ta sõbrad kokku ja sai üle kümne meistri erinevatelt elualadelt nõusse, et need tulevad laupäeval peetavasse paranduskohvikusse oma kogemusi jagama.

Meistrite juhendamisel saab laupäeval parandada jalgrattaid, teha metalli-, puidu või restaureerimistöid, putitada elektroonikaseadmeid või paigata katkiseid rõivaid. Oodatud on ka vanemad koos lastega, et ühiselt katkisi mänguasju taas elule turgutada.

«See ei ole töökoda, kuhu viskad oma eseme ja kõnnid ise minema, vaid pigem uurid koos meistriga, mis viga on ja kuidas seda võiks parandada,» rääkis Tarvo Metspalu.

Näiteks võivad kohale tulnud tehnikahuvilised üheskoos laiali lammutada mõne rikkis elektroonikaseadme ja otsida üles vea põhjuse. Kohapeal on ka palju elektroonikajuppe, millest võib parandamisel abi olla. Lisaks on Makerlabis analüüsiseadmed, mis aitavad tuvastada keerulisemaid elektroonikavigu.

«Siia on väga oodatud just pensionärid oma oskusi jagama,» tõdes Metspalu. Jaana Ahlberg lisas, et paranduskohviku korraldajatel vanema põlvkonna meistrite kontakte pole, ent kohvikust võiksid osa võtta just eri vanuses asjatundjad.

Seeniorid tulevad appi

«Ma arvan, et meil on kõigil hea meel, et selliseid noori ka on,» sõnas paranduskohvikust kuuldes Kalev Jahnson, kes on pensionäride organisatsiooni Kodukotuse juures tegutseva Tartu seeniormeeste klubi president.

Jahnsoni sõnul käib Kodukotuses igat masti mehi ja naisi endistest ministritest kuni kunagiste kraanajuhtideni. Kui noortel on soov nende kogemuspagasist osa saada, siis võiksid paranduskohviku tegijaid Kodukotusesse külla tulla, kutsus Jahnson.

Paranduskohvikus toimub laupäeval kõik tasuta: juhendajad töötavad vabatahtlikena ning oma asja parandamiseks vajalike vahendite ja nõu eest ei pea ka maksma. Küll aga soovivad korraldajad, et inimesed, kes laupäeval oma asju putitama tulevad, ostaksid juhendajatele kõrvalolevast kohvikust pika päeva üleelamiseks tänutäheks kohvi või kooki, et sedalaadi üritust teinekordki teha saaks.

KATKISED ASJAD KORDA

Paranduskohvik laupäeval kell 11–17 Spark Makerlabis (Narva mnt 3)

Meistrid abistavad järgmistes valdkondades:

  • jalgrattad ja metall 
  • elektroonika
  • puit ja restaureerimine 
  • tekstiil 
  • üldparandus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles