PÖFF toob uue avastamist ja viib vaatajad ajas tagasi

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu PÖFFi avab reedel Cinamonis Alexandre O. Philippe’i dokumentaalfilm «78/52», milles on rõhk Alfred Hitchcocki «Psühhol». Pildil kaader filmist, kus näitleja Elijah Wood arutleb produtsentide Josh Waller’ ja Daniel Noah’ga dušistseeni mõju üle popkultuurile.
Tartu PÖFFi avab reedel Cinamonis Alexandre O. Philippe’i dokumentaalfilm «78/52», milles on rõhk Alfred Hitchcocki «Psühhol». Pildil kaader filmist, kus näitleja Elijah Wood arutleb produtsentide Josh Waller’ ja Daniel Noah’ga dušistseeni mõju üle popkultuurile. Foto: Erakogu

Sellesügisese PÖFFi 133 filmiga programm on erakordselt kirju: vaatamist peaks jaguma igale maitsele.

Inimesed, kes on harjunud kindla peale minema ja kellele eksperimenteerimine ei meeldi, võiksid silma peale visata programmile «Panoraam». Kõige rohkem festivali nägu linateoseid leiab aga põhivõistlusprogrammist.

PÖFF toob tartlaste ette esilinastustest tulvil nädalad: kaheksateist isikupärase autorihoiakuga filmi põhivõistlusprogrammis ning uute režissööride esimesed, julged ja liigutavad mängufilmid debüütteoste programmis. PÖFFilt leiab veel noorte- ja lastefilme, teadusdokumentaalfilme ning lühi-, moe- ja õudusfilme. 

Reedest, 17. novembrist Cinamoni ja Athena keskuse vallutav PÖFF algab USA režissööri Alexandre O. Philippe’i 2017. aasta tõsielufilmiga  «78/52», milles on rõhk Alfred Hitchcocki 1960. aastal esilinastunud filmil «Psühho». Tartu PÖFFi projektijuht Agnes Nurme ütles, et avafilm on ühtlasi kummardus filmiajaloole. Tema arvates on see kindlasti linateos, mida peaks iga filmihuviline nägema.

Enamik inimesi mäletab Hitchcocki filmist kindlasti kuulsat dušistseeni, mida ilmestasid mitmesugused huvitavad helid. 

Dokumentaalfilmist saab muu hulgas teada, kuidas peaaegu 60 aastat tagasi filmi tehti ja kuidas sündisid helid, mida praegusel ajal teeb arvuti.

Flandria ja Soome

Tänavuse festivali fookus on kahel riigil: Belgial ja Soomel. Belgia puhul on rõhk põhjapoolsel piirkonnal ehk Flandrial, mille väiksest keelekeskkonnast on Nurme sõnul tulnud väga häid ja teistest eristuvaid flaamikeelseid filme. 

Kui valdavalt on PÖFFi programmis viimaste aastate filmid, tuuakse sedapuhku vaatajate ette ka üks vanem, 1987. aasta Flandria linateos «Pöörane armastus» (algse loo autor on Charles Bukowski).

Et mitte põhjanaabreid nende tähtsal 100. aastapäeval ära unustada, on PÖFFil eraldi programm Soome kultusfilmidest. Põhjanaabrite uutest linateostest saab muu hulgas näha ajaloofilmi «Igitee», milles Lembit Ulfsak tegi oma viimase filmirolli.

Tallinna festivalil näeb ka Soomes kodumaise filmi vaatajarekordeid purustanud sõjafilmi «Tundmatu sõdur», Tartu PÖFFil see aga ei linastu. 

Agnes Nurme sõnul see lihtsalt ei mahtunud siinsesse programmi. Nurme loodab, et filmisõbrad ei pahanda, kuna «Tundmatu sõdur» tuleb peagi kinodesse. «Kui ruum hakkab otsa saama, siis eelistame alati neid filme, mis pärast kinno ei tule, ja neid ongi Eestis ainus võimalus näha PÖFFil,» selgitas ta. 

Külalised ja viktoriin

Kahe ja poole nädala pikkune festival pakub lisaks filmielamustele palju muudki. Nagu varasematel aastatel, on festivali ajal Tartus käinud külas filmirežissöörid maailma eri paikadest – nendega saab juttu teha pärast seansse.

Sel laupäeval saavad huvilised Tartu Erinevate Tubade klubis osa filmiviktoriinist, kus on küsimusi nii suure filmimaailma kui ka festivali enese kohta.

Need, kes käisid mullu PÖFFil, mäletavad kindlasti jooksvate huntidega valgusmängu Tartu Uue Teatri maja juures. Kes tähelepanelikult mööda linna ringi käib, leiab selgi aastal tantsivad kriimsilmad üles. Tänavu on aga hundid suuremaks kasvanud ja neid näeb paljudes kohtades.

Tartu PÖFF

  • Algab 17. novembril ja kestab 3. detsembrini.
  • Kinos Cinamon ja Athena keskuses.
  • 133 linateost, mille seas on palju esilinastusi.
  • Kohtumised režissööridega ja muusikaviktoriin.
  • Lisateave ja programm poff.ee.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles