Peipsil kestab veel jääaeg

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsil kohtas jääd veel 5. mail.
Peipsil kohtas jääd veel 5. mail. Foto: Sille Annuk

Teie mäletate, aga meil on! Nii võiks öelda Kallaste rahvas, kelle koduõue all loksuval Peipsil triivivad kauguses ikka veel suured jääpangad. Mullu novembri lõpus jääga kattunud suure järve kallas väikelinna all oli eile jääst pea puhas, vaid kalasadama lähistel (pildil) ja vana surnuaia kandis oli siin-seal veel väiksemaid jäämägesid ning kohati loksus kalda all jääsupp.


Tiirikoja vaatlusjaama hüdroloogid tegid eile Peipsil esimese sõidu ja Mustveest kümne kilomeetri kaugusel ujusid ikka veel igal pool hinnanguliselt 50 x 50 meetri suurused jäätükid, rääkis Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) hüdroloogiaosakonna peaspetsialist-hüdroloog Liidia Klaus.

Veel teisipäeval oli Ranna küla kandis kalda ääres aga ligi 25 kilomeetrit pikk ja pea viis kilomeetrit lai jääriba. «Praegu muutub olukord Peipsil iga päevaga,» märkis Klaus.

Piirissaare endine vallavanem Maria Korotkova rääkis, et Peipsil seisab Venemaa poolel tohutu jää. «Selle sulamiseks kulub vähemalt kuu,» arvas Korotkova.

EMHI hüdroloogid ei tea, mis seis on Venemaal. «Kui jää on ühest küljest lahti, siis hakkab see mööda järve triivima,» ütles Liidia Klaus. «Praegu on ööd külmad, miinuskraadiga, ja nii võib juhtuda.»

Märtsi viimasel päeval mõõtsid hüdroloogid Peipsil jää paksuseks üheksa kilomeetri kaugusel kaldast 97 sentimeetrit. Mustvee kandis vabaneb suur piirijärv jääst tavaliselt 27. aprillil. «Tänavu hilines kevad kaks nädalat ja pole siis ime, et jää ikka veel järvel püsib,» märkis Klaus.

EMHI andmete järgi püsis jää Peipsil kõige kauem 1926. aastal, kui järv sai puhtaks alles 27. mail.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles