Liikuma kutsuva kooli konverents pakub haridusjuhtidele käed-külge lahendusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Reiniku kooli lapsed sportimas.
Mart Reiniku kooli lapsed sportimas. Foto: Sille Annuk

24. novembril korraldab Tartu ülikooli liikumislabor konverentsi, mille fookuses on Eesti kooliõpilaste vähene liikumisaktiivsus ja seda lahendav pilootprogramm «Liikuma kutsuv kool». Interaktiivsel konverentsil seotakse kümne piloteeriva põhikooli praktilised kogemused ideetubade, liikumisvahendeid tutvustava messi ning teadusuuringute tulemustega, et pakkuda lahendusi ja võrgustikuvõimalust ligi sajale haridusjuhile Eesti koolidest ja kohalikest omavalitsustest.

TÜ liikumislabori korraldatav liikumisfoorum toimub juba viiendat korda, sel korral konverentsina, mis keskendub 2016. aastal 10 põhikooliga piloteerinud programmile «Liikuma kutsuv kool». Eesti koolide ja KOVde haridusjuhte, samuti riigiasutuste ja vabaühenduste esindajaid koondava konverentsi kava keskendub eri tüüpi koolide õpilaste liikumist soodustavate praktiliste lahenduste leidmisele.

Päeva esimeses, ettekannete pooles tutvustatakse laste liikumise suurendamise hüvesid ning võimalusi seda ainetundidesse, vahetundidesse ja kooliteele lisada. Päeva teises, käed-külge pooles toimuvad liikuma kutsuvate koolide esitlus-, kogemus- ja ideetoad liikumise ja õppimise ühendamiseks.

Praktilisi kogemusi ja soovitusi tantsu- ja õuevahetundide kasutuselevõtmisel, koolipäeva struktuuri muutmisel jm jagavad nii eksperdid kui pilootkoolide esindajad, kes on kaheaastase perioodiga taganud oma õpilastele paremad liikumisvõimalused, vähesema istumisaja ja õppimist soodustava koolikeskkonna. Koostöö aspekti koolikultuuri muutustes tutvustab koolijuht Pekka Paappanen Soomest. Lõunapausi ajal toimub konverentsikeskuse ruumides mess «Liikuv koolipäev».

Programmi eestvedaja ja liikumislabori juhataja Merike Kull selgitas konverentsi korraldamise eesmärke: «Tahaksime, et Eesti koolid õpiksid väärtustama liikumisaktiivsuse rolli hariduslike eesmärkide saavutamisel. Konverentsiga näitame, et igast koolist võib saada liikuma kutsuv kool.»

Liikumislabor on Tartu ülikooli füsioteraapia ja sporditeaduste instituudi üksus, mis tegeleb teaduspõhiste sekkumisprogrammide väljatöötamise ja rakendamisega, millega suurendada Eesti elanike liikumisaktiivsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles