Fotod: Tartu volikogu valis esimeheks professor Aadu Musta (4)

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu volikogu valis täna esimeheks Reformierakonna, Keskerakonna ja valimisliidu Tartu Eest ühise kandidaadina esitatud professor Aadu Musta, kes kogus salajasel hääletusel 27 häält. Vastu anti üks hääl.

Aadu Must jätkab Tartu volikogu juhtimise kõrvalt tööd ka riigikogu liikmena, mis inspireeris suure hulga küsimusi, kuidas see ülesannete täitmist mõjutab. Näiteks sotsiaaldemokraat Gea Kangilaski küsis, mitu tundi nädalas jääb volikogu tööks riigikogu kõrvalt.

Must vastas, et stopperiga aega ei mõõda, aga ta on harjunud tegema pikki päevi.

EKRE saadikurühm esitas oma kandidaadina Ruuben Kaalepi. Kaalep ütles ennast tutvustades, et Tartu peab saama 21. sajandil uuesti rahvusliku ärkamise keskuseks.

See ärgitas volinikke küsima, mida see võiks praeguses Tartus tähendada ja kas noor volinik teab, kui palju mitte-eestlasi Tartus elab. Kaalepi vastus, et alla 20 protsendi, oli tõele üsna lähedal – tegelikult 22 protsenti.

Kolmas kandidaat Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, IRLi ja valimisliidu Tartu Heaks ühiselt üles seatuna oli Marju Lauristin.

Lauristin leidis oma seisukohti tutvustades, et volikogu võiks olla ideede sündimise ja läbi arutamise koht ning võiks lõpetada senise säästurežiimil töötamise, kus istungeid peetakse tavaliselt kord kuus. Tema meelest võiksid olla ka aruteluistungid linnale olulistel teemadel rääkimiseks.

Peale selle arvas ta, et volikogu võiks olla linnavalitsuse suhtes nõudlikum, senises praktikas on volikogu ja linnavalitsus kippunud samastuma. Et linnavalitsuse liikmed kipuvad üle käte minema, on vaja volikogu karmimat pilku.

Ühtki küsimust tema tutvustuse järel ei esitatud.

Kaalepi poolt oli antud 6 häält, Lauristini poolt 12. Kaks sedelit olid kehtetud.

Volikogu aseesimeheks valis volikogu Reformierakonna, Keskerakonna ja Tartu Eest kandidaadi akadeemik Ene Ergma, kes kogus 28 poolthäält. Teise kandidaadina oli opositsioon üles seadnud professor Mihhail Lotmani, tema sai 19 häält.

Tänasel istungil esitas Urmas Klaasi linnavalitsus tagasiastumispalve. Uue linnapea valimine ja abilinnapeade ametisse kinnitamine on tuleval teisipäeval.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles