Elu Pirogovi platsil juba käib, aga tööde lõpp nihkub sügisest kevadesse

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile ennelõunal käis Pirogovi platsil vilgas töö ning see jätkub ka alanud kuul. Päris valmis saab ülikoolilinna üks sümboleid tuleva aasta kevadel.
Eile ennelõunal käis Pirogovi platsil vilgas töö ning see jätkub ka alanud kuul. Päris valmis saab ülikoolilinna üks sümboleid tuleva aasta kevadel. Foto: Margus Ansu

Põhjalikult ümber ehitatud Tartu vabaduse kants, Pirogovi plats, pidi senise kava järgi valmis saama oktoobri lõpus. Eile, oktoobri viimasel päeval, olid kõige kärsitumad linlased sinna ühele vast paigaldatud pingile maha jätnud siidri- ja õllepudelid, kuid platsi piiras endiselt ehitusmeeste kõrge aed ning selle taga käis töö.

Et tegemist seal veel jätkub, andis linnavalitsus Pirogovi platsi rekonstrueerivatele ASile Eviko ja OÜ-le Greeny ülesande täitmiseks mitu kuud lisaaega.

«Töö käib Pirogovi platsil väga usinalt, kuid esialgseks tähtajaks seal kõik valmis ei saa,» ütles Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak. «Seal tuli mitu asja ümber projekteerida, samuti oli vaja teha ettenägematuid töid, ning nii polnud võimalik algsest ajakavast kinni pidada.»

Pirogovi platsi rekonstrueerimistööde lõpp lükkub novembri lõppu.
Pirogovi platsi rekonstrueerimistööde lõpp lükkub novembri lõppu. Foto: Margus Ansu

Näiteks vajusid sisse Pirogovi monumendi taga olevad keldrid ning ala tuli hakata täitma. Oodatust enam aega võtsid ka arheoloogilised uuringud, sajuveekaevude ehitus, viltu vajunud monumendi sirgeks­ajamine, Toome nõlva treppide uuendamine ja muutused haljastuses. 

«Ega selle aasta suvi välitöödeks ka kõige parem olnud,» lisas Rein Haak. «Paduvihmad panid töö mitu korda seisma. Pidevate sadude pärast pidid ehitajad endale tegema vari­katuse, mille all töötada.»

Nüüd leppis Tartu linna­valitsus Eviko ja Greenyga kokku, et suurem osa töödest saab tehtud novembri lõpuks. «Loodame, et ilm laseb seal tänavu kavandatud asjad ära teha,» ütles Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Eda Põldma. «Pingid ja prügikastid on juba paigas. Kui teed ja valgustus valmis saavad, laseme aiad ära võtta ja jalakäijad võivad platsi jälle kasutada.»

Kuna vastu talve enam kõiki töid teha ei saa, jääb üht-teist ka uueks kevadeks. Hiljemalt järgmise aasta 30. maiks peavad olema täidetud graniitplaatide vuugid, asendatud ühe trepi neli astet, mis purunesid transpordil, viimistletud trepi paekivimüürid otsast lõpuni ning kaetud monumendi taga olev 1365-ruutmeetrine ala murumätastega. 

«Kevadel saavad tudengid Pirogovi platsi tagasi,» kinnitas Eda Põldma.

Platsi ümberehitamine algas tänavu mais. Tööplaanis oli kõnniteede, treppide ja tugimüüride rekonstrueerimine, sajuveekanalisatsioon, uus pargivalgustus ning uued pingid, prügikastid, käsipuud ja muu inventar. Uuendatud on ka haljastust. Rekonstrueerimisprojekti koostasid OÜ Roadplan ja OÜ Artes Terrae.

Esialgse kava järgi pidi Pirogovi platsi ümberehitamiseks kuluma 651 960 eurot. Et mängu tulid lisatööd, eraldas linnavolikogu nendeks teisest lisaeelarvest veel 30 000 eurot.

Ajutiste aedadega piiratud alale maha jäetud tühja taara põhjal võib järeldada, et kõige janusemad tegelased on juba Pirogovi platsi uued pingid kasutusele võtnud.
Ajutiste aedadega piiratud alale maha jäetud tühja taara põhjal võib järeldada, et kõige janusemad tegelased on juba Pirogovi platsi uued pingid kasutusele võtnud. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles