Tartu kesklinna laseb talveaja sisse Juhan Tralla

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Tralla on veerand sajandiga muutunud raekoja torni kellavärgi üheks osaks.
Juhan Tralla on veerand sajandiga muutunud raekoja torni kellavärgi üheks osaks. Foto: Sille Annuk

Tartus on mõndagi sellist, mis ei käi moodsa aja muutustega kaasas. Üks selliseid on raekoja torni ajanäitaja ja teine on Tartu ülikooli peahoone kell, mis hakkab peauksest sisenejale kõigepealt silma. Neisse ei ole tekkinud elektroonikat ja nende eest käib ikka veel hoolt kandmas 83-aastane Juhan Tralla. Läheb ka täna öösel, et talveaeg saaks tulla ja seierid oleksid seal, kus ette nähtud.

Raekoja torni kella tuleb panna õigeks käsitsi.
Raekoja torni kella tuleb panna õigeks käsitsi. Foto: Raimu Hanson

Eesti läheb ööl vastu pühapäeva üle talveajale, mis tähendab, et kell 4 tuleb osutid nihutada ühe tunni võrra tagasi.

Raekoja tornis

1980. aastate lõpus raekoja kellamehe ametisse asunud Juhan Tralla on hiigelsuure mehhanismiga teinud ikka nii, et paneb seierid sekundi pealt kell 3 seisma ja lükkab täpselt kell 4 jälle käima. «See kell ei ole konstrueeritud nii, et saaks nühkida osuteid edasi-tagasi,» ütles ta.

Et aga aastaid on juba kogunenud soliidselt palju, on Juhan Tralla mõned kuud tagasi raske töö andnud üle tütrele Maret Lillele, kes siis nüüd kellavärgis toimetab. «Mina olen ainult konsultant,» lisas ta.

Juhan Tralla ei jää ometigi täna öösel koju, vaid tuleb koos tütre ja tütretütrega kaasa. Turvamees on ka ligi, sest on ju ikkagi öö, kui kondab ringi Tralla sõnul väga lõbusaid inimesi, kes hakkavad ühte-teist küsima.

Tartu ülikooli peahoones

Ülikooli peahoones ei ole vaja täpselt kell 4 tegutseda, kuid see-eest tuleb staažikal kellamehel õigeks panna kaks mehaanilist kella. Üks neist on sellel seinal, mida märkavad kõik peahoone paraaduksest sisenejad, teine aga on kappkell ja asub rektori kabineti eesruumis.

Tartu ülikooli peahoone kell.
Tartu ülikooli peahoone kell. Foto: Raimu Hanson

Ülikooli ühe halduspiirkonna haldur Kristi Kallion kiidab Juhan Tralla diskreetseid toimetamisi kelladega ja kirjeldab seda kui päkapikkude märkamatut tegevust: keegi ei ole käijaid näinud, aga hommikuks on kellad õiged.

Kella keeramisega ja talveajale üleminekuga jõuab Eesti tagasi vööndiaega. Talveajale lähevad üle kõik Euroopa Liidu liikmesriigid. Suveaeg algab taas märtsikuu viimasel pühapäeval kell 3 ning siis nihutatakse kellaosutid ühe tunni võrra edasi. Siis on ka Juhan Trallal ja tema tütrel taas töökas öö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles