Renet Joosepi esmased otsingud tulemusi ei andnud

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20-aastase Renet Joosepi otsingud. Infovahetus seikluspargi parklas.
20-aastase Renet Joosepi otsingud. Infovahetus seikluspargi parklas. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Postimees käis täna koos politseinike ja vabatahtlikega otsimas ööl vastu neljapäeva Emajõelinnas kadunuks jäänud 20-aastast Renet Joosepit. Läbi sai vaadatud piirkonnad Raadil, kus viimati viibis võrgus tema Samsungi telefon. Kella 15ks otsingud tulemusi ei andnud.

Politseinikel tegi südame soojaks, et otsingutele tuli appi palju kadunud noormehe sõpru ja tuttavaid. Lisaks täiesti võhivõõraid inimesi, kes pakkusid lahkesti otsingutel oma abi. Üks isa tuli lausa koos lapsega, kui ta oli lugenud veebiuudist käimasolevatest otsingutest. Seikluspargi kõrval asuv autoparkla sai pilgeni otsijate autodest täis ja osa autosid sinna ei mahtunudki.

Politsei jagas otsingud nelja sektorisse. Ühed vaatasid üle Eesti Rahva Muuseumi ja vana sõjaväelennuvälja juurde jäävad alad, teised Raadimõisa ja Vahi tänava piirkonna, kolmandad suundusid Narva mnt ja Roosi tänava vahemikku, neljas salk uuris läbi Raadi kalmistu. Need alad valis politsei välja seetõttu, et viimane mobiilipositsioneering, mida telefonile on võimalik enne aku tühjakssaamist teha, näitab noormehe asukohaks Narva maantee ja Peetri tänava ristmikku.

Otsijaid juhendanud politseinikud panid noortele südamele, et ehkki viimase hetkeni tasub loota, et noormees on elus, tuleb valmis olla ka kõige halvemaks versiooniks. Karmi reaalsuse mõistmine tõi mõnele lähedasemale sõbrale ka pisara silmanurka.

Tartu Postimees koos neljanda salgaga aitas läbi käia Raadi kalmistu. Uurisime tihedamaid põõsaaluseid, kontrollisime prügikaste ja tuhisime läbi lehehunnikuid. Kogenud politseinikud juhendasid, et alajahtunud inimene võib käituda ebaloogiliselt, mistõttu ei tohi tähelepanuta jätta ühtegi riideeset, pingialust ega võsas vedelevat eterniidiplaati.

20-aastase Renet Joosepi otsingud Raadi kalmistul.
20-aastase Renet Joosepi otsingud Raadi kalmistul. Foto: Kristjan Teedema

Kalmistuvahid arvasid politseinikega vesteldes, et rahvast käib Raadi surnuaial palju ja küllap nad juba teaksid, kui noormees oleks sattunud sinna. Kontrollida siiski tuli ja põhjalikult. Lihtsalt seepärast, et ei peaks antud ala edasistes otsingutes uuesti kontrollima.

Viimaseks jäädvustuseks temast on turvakaamera salvestus Narva mnt 27 ühiselamu uksel, kus noormees kell 3.03 katsus ust ja lahkus. Ehkki majaelanikuna peaks tal olema sissepääsukaart, ta seda ei kasutanud, vaid lahkus teadmata suunas. Sõbrad meenutasid, et nägid teda ööl vastu kolmapäeva Illusiooni klubis retromuusika peol ning hiljem vestles ta umbes kella 2 paiku õues neile tundmatu seltskonnaga. Noormees tundis sõbrad ära ja ütles «Tsau!». Küll oli ta üsna purjus, tõdesid teda tundvad noored.

Renet Joosepi pärast hakkasid teised arstiteaduskonna esimese kursuse tudengid tundma muret pärast seda, kui noormees ei ilmunud eile eksamile. Tema telefon on siiani välja lülitatud, kontaktivõttudele sotsiaalmeedia kontode kaudu pole ta reageerinud. Politsei küsimusele, ega noormehel pole suitsiidseid kalduvusi, vastasid sõbrad eitavalt. Renet Joosep pidi oma loomult olema väga tasakaalukas inimene.

Nagu sellises olukorras ikka, hakkavad tekkima erinevad teooriad, kus noormeest on nähtud. Politseinikele tuli informatsioon, et just sellise välimusega meesterahvas külastas täna Eesti Rahva Muuseumi juures asuvat Tagurpidi maja. Kontrollimisel selgus, et tõepoolest käis majas üks noorhärra, kelle välimus sarnanes väga Renet Joosepile, kuid see ta ei olnud. Teise infona olla noormeest nähtud ühes bussis koos seltskonnaga. Ka see info ei ole esialgu kinnitust leidnud. Politsei kontrollib veel liikumisi otsitava pangakontol ning teisigi võimalikke elektroonilisi jälgi.

Pärast kella 14 otsinguala laiendati. Osa inimesi suundus otsima Lodjakoja ja Ujula tänava vahelisele alale, sest positsioneeringu järgi ei saa jätta tähelepanu alt välja ühtegi piirkonda Puiestee tänaval asuva vana sõjaväetehase, Raadi ja kesklinna vahel.

Politsei palub Raadi linnaosas ja selle ümbruses elavatel inimestel esimesel võimalusel kontrollida üle oma eramute juurde jäävad hooned ja maavaldused, kuhu kõrvalistel on ligipääs ja kuhu võib hädasolija näiteks sooja otsima minna.

Politsei teatas õhtul kella 8 paiku, et nii korrakaitsjad kui vabatahtlikud on endiselt Tartu linnatänavatel leidmaks märke Renetist. Politsei õhtuseks peamiseks eesmärgiks maastikul on Roosi tänavale ja selle ümbrusesse jäävate majapidamiste ümbruse, hoovide ja kõrvalhoonete kontrollimine. Samuti jätkavad vabatahtlikud tegutsemist Jaamamõisa piirkonnas, kus oli Reneti endine elukoht.

Politsei jätkab turvakaamerate salvestiste kogumise ja analüüsiga, saamaks lisainfot Reneti võimalikust liikumissuunast. Kuna mitmetel ettevõtetel või ka eramajadel võib olla valvekaameraid, mille olemasolust politsei veel teadlik ei ole, palub politsei kõigil kesklinnast Raadi linnaosani jäävatel kaameraomanikel vaadata üle salvestused 26. oktoobri öösel ja varahommikul.

Kui salvestusel on mõni märk kirjeldusele vastava mehe liikumisest (Renetil oli seljas roosa särk, mille peal tume jakk, jalas tumedad püksid ja tumedad tennised), palutakse sellest politseile kindlasti teada anda politsei telefonil 53292861.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles