Aparaaditehasesse koliv noortekeskus saab neli korda aastas uue ilme

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähe noorteklubi lõpetab oma tegevuse Tähe tänaval detsembri teises pooles. Seni on keskuse tegevuses kaasa löönud noored alates seitsmendast eluaastast, tulevast aastast on noorteklubi tegevus suunatud teismelistele ehk 11–19-aastastele. Pildil noor­­sootöötaja Oliver Süvalep 7–10-aastaste laste linnalaagrit juhendamas.
Tähe noorteklubi lõpetab oma tegevuse Tähe tänaval detsembri teises pooles. Seni on keskuse tegevuses kaasa löönud noored alates seitsmendast eluaastast, tulevast aastast on noorteklubi tegevus suunatud teismelistele ehk 11–19-aastastele. Pildil noor­­sootöötaja Oliver Süvalep 7–10-aastaste laste linnalaagrit juhendamas. Foto: Margus Ansu

Tartu noored saavad aega veeta nii linna noortekeskustes Lille majas ja Annelinnas kui ka Tähe noorteklubis, mis tegutseb Tähe tänaval mittetulundusühinguna. Viimases on aastaid mõeldud, et sooviks oma tegevuseks uusi ja paremaid ruume, sest praegune maja pole seest ega väljast kuigi heas seisukorras. 

Kevadel kuulis Tähe noorteklubi juhatuse liige Triin Raudoja, et üle tee paiknev Forseliuse kool vajab laienemiseks ruumi. See oli Raudojale märk sellest, et on aeg edasi liikuda. Uue aasta algusest seabki noortekeskus end sisse Aparaaditehases, kus saab iga kolme kuu tagant uue näo. 

«Uus kontseptsioon on selline, et igas kvartalis on noortekeskus erinev. Sisu mõtlevad välja noored ise ja aitavad seda koos noorsootöötajatega teostada,» tutvustas Raudoja.

Nii näiteks võib kolmel kuul olla noortekeskuses teemaks muusika. See tähendab, et teatud aja jooksul käivad külas muusikud, saab ise pilli mängima õppida või näiteks proovida, kuidas on olla diskor. Keskuse järgmine teema võib aga olla õmblemine ning siis saavad noored korraldada nii täika kui õmblustöötubades ise riideid valmistada. 

Uues noortekeskuses ei eeldata, et noored peaksid kogu aeg  organiseerimisega rakkes olema, keskusesse jäävad ka diivanid, lauajalgpall, piljard ja muu vabaajategevus. Raudoja leidis, et uus keskus aga annab noortele enam võimalusi olla aktiivselt tegevusse kaasatud ja noorte kaasamine aitab muuta keskkonda ligitõmbavamaks. Lisaks iga kolme kuu tagant uue sisu loomisele jätkab Tähe noorteklubi ka tänavanoorsootööga. 

Toetab ettevõtlikkust

Samal ajal, kui Tähe noorteklubi kolib Kastani ja Riia tänava nurgale, alustab 2018. aastal Narva maanteel äri- ja kommuunikeskuse Spark nokitsejate kojas Makerlab tegevust täiesti uus noortekeskus. Kuna Spark Makerlab on aastase tegutsemise ajal tegelenud väga palju teismelistega, leidis Makerlabi turundus- ja müügijuht Pille-Riin Saarse, et miks mitte muutuda noortekeskuseks. 

«Meie juures käib noori palju ja vahepeal on tekkinudki probleem, et meil polegi noorsootöötajat, kes neid paremini suunaks ja tegeleks ka probleemsete noortega,» rääkis ta. 

Kuna Spark Makerlab on aastase tegutsemise ajal tegelenud väga palju teismelistega, leidsid nokitsejate koja eestvedajad, et see võiks muutuda noortekeskuseks.

Spark Makerlabi suund on olla ettevõtlikkust toetav noortekeskus. Kuigi Makerlab püüab mitmesuguse tegevuse kaudu ettevõtlikkust arendada, ei tegele noored seal ainult inseneeria ja prototüüpimisega, vaid ka pehmemate valdkondadega. Saarse sõnul on teismeliste arvamus neile väga tähtis ja seega soovitakse töö planeerimisse kaasata noori. 

Noori jagub igale poole

Tulevast aastast, kui Tähe noorteklubi on Aparaaditehases ja Sparki on lisandunud uus keskus, on koos Lille majaga kesklinna piirkonnas kolm noortekeskust. Need pole enam mõeldud 7–26-aastastele, vaid 11–19-aastastele. Lisaks on noortekeskus veel Annelinnas. 

Tartu linna noorsooteenistuse juhataja Piret Talur usub, et ehkki keskused asuvad lähestikku, jagub noori igale poole. Tema sõnul on igaühel avatud osa ehk see, kuhu iga noor võib igal ajal sisse astuda. Samal ajal on kõikidel keskustel oma suund, nii et üksteist ei kopeerita. Näiteks Lille majas on väga suur rõhk teatril, Anne keskus hoolitseb töömaleva eest, Tähe klubi tegeleb tänavanoorsootööga ja Spark Makerlab hakkab eest vedama ettevõtlikkust propageerivaid üritusi. 

Triin Raudoja lisas, et tema ei näe samuti konkurentsi, sest noortekeskuste  sihtrühm on kõik Tartu linna noored, kes käivad tihti erinevates kohtades, sest igal kohal on omad väärtused. 

Mis puutub aga noortekeskuse asukoha muutumisse, siis usub Raudoja, et teismelised, kes on harjunud käima Tähe tänaval, tulevad Aparaaditehasesse järele, sest see on atraktiivne ja arenev keskkond. Pealegi liigub kesklinnas väga palju noori, kellele praegune noorteklubi asukoht jääb liiga kaugeks.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles