Riigikontrolör Alar Karis püüab Tõnis Lukase kõrval ERMi juhi kohta (7)

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas ja Alar Karis.
Tõnis Lukas ja Alar Karis. Foto: Jaanus Lensment / Margus Ansu / Artur Kuusi montaaž

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) direktori konkurss läheneb lõpule. Eelolevaks reedeks on kultuuriministeeriumisse komisjoniga vestlusele kutsutud algselt neljast kandidaadist kaks. Neist üks on muuseumi praegune juht Tõnis Lukas ja teine Tartu Postimehele teadaolevalt riigikontrolör Alar Karis.

Lisaks on ERM-i juhiks kandideerimise avalduse kirjutanud peaministri haridus- ja kultuurinõunik Egge Kulbok-Lattik ning praegune kaevandusmuuseumi direktor Andres Kraas.

Alar Karis, kellelt toimetus soovis esmaspäeval veidi enne tööpäeva lõppu kandideerimise kohta kinnitust saada, mobiiltelefonile ei vastanud. Kultuuriministeeriumi avalike suhete osakonna juht Ave Toots-Erelt ja peaspetsialist Eve Rand täpsemat teavet nelja kandidaadi nime ja Alar Karise kandideerimise kohta ei jaganud. «Senise praktika järgi öeldakse lõpus välja parima kandidaadi nimi,» teatas Ave Toots-Erelt lühidalt. «Kandidaatide nimesid ei avalikustata, sest see on selline konkurss, millel on oma reeglid,» lisas Eve Rand. 

Palju küsimusi

Märksa rohkem teavet on ERMi töötajatel. «Kuigi formaalselt ei tea me muuseumis midagi, sest kultuuriministeerium ei anna meile direktori konkursi kohta mingit infot, on meile teada olevalt reedel lõppvoorus vestlusel kaks kandidaati, ka ajakirjanduses oma kandideerimisest teatanud Tõnis Lukas ja Alar Karis,» ütles ERMi avalike ja välissuhete talitus juht Kaarel Tarand. «Muuseumi töötajatele on väga häiriv, et direktori valimist aetakse salaja. Viis aastat tagasi oli kõik teada, asja arutati avalikult, ka valimiskomisjon polnud toona ametnikekeskne. Seekord on tohutu vaikus.»

Ta lisas, et ERMi arengukava tõttu on muuseumi töötajad Tõnis Lukase programmiga kursis, kuid teise kandidaadi programmi ei teata ning see tekitab spekulatsioone. «Töötajate seisukohast on väga häiriv, kui ei tea, mis on tulemas, kui inimestega ei räägita,» märkis Kaarel Tarand. «ERMi direktori ametikoht on tähtis koht avalikus sektoris ja seepärast tuleks direktori valimisel asju ka avalikult arutada. Praegu on meil palju küsimusi, on spekulatsioone, tekib tunne, et asi pole aus. Ideaalis peaks Eestis aga kõik aus ja avalik olema.»

Vaatleja staatus

Tegutsema on hakanud ka ERMi ametiühing, mis tegi ettepaneku koostada töötajate kiri praeguse direktori Tõnis Lukase toetuseks. «See on sügavalt vabatahtlik kiri,» ütles ERMi ametiühingu juht konservaator Indrek Tirrul. «Kirjal on 84 allkirja, see on oma kaks kolmandikku meie töötajatest.»

Kiri on tema sõnul koostatud töötajate meelsuse väljendamiseks. «Soovisime uue direktori valimisel osaleda, tegime ministeeriumile sellise ettepaneku, aga meile ei antud valimiskomisjoni hääleõigust, anti lihtsalt vaatleja staatus,» rääkis Indrek Tirrul. «Me ei tea täpselt, kes kandideerivad. Aga teame, et tahame stabiilsust, ei taha, et läheks jälle lammutamiseks ja nullist alustamiseks. Selle pärast tahamegi, et Lukas läheks oma programmiga ehk muuseumi arengukavaga edasi,» rääkis Tirrul.

Kultuuriministeerium kuulutas ERMi direktori viieaastase töölepingu peatse lõppemise tõttu avaliku konkursi rahvusmuuseumi juhi leidmiseks välja juulis. 

Konkursi võitja asub ERMi direktorina tööle tuleva aasta 22. jaanuaril ning temaga sõlmitakse tööleping kuni viieks aastaks

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles