Video ja fotod: sajad tartlased kogunesid Kaarsilla valgusinstallatsioone uudistama

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Justkui aastavahetus või tudengite paadiralli oleks kätte jõudnud, võisid imestada nii mõnedki reede õhtul enne kella seitset Tartu Kaarsilla ligidusse sattunud inimesed. Tõepoolest, Emajõe mõlemal kaldal oli näha sagimas suurel hulgal rahvast, keda oli kohale meelitanud kaarsilla valgus- ja heliinstallatsioonide esitlus.

Installatsioonide autorid on Eesti kunstiakadeemia uusmeedia osakonna magistrandid ning kokku on neid installatsioone viis, mida huvilised järjekorras ka näha ja kuulda said.

Teoseid hakatakse edaspidi esitama sillal iga päev, aga alati väikeste variatsioonidega. Pimedal ajal on sild valgustatud, igal nädalapäeval eri tooni. Lisaks kostavad iga päev sünkroonis raekoja kellamänguga sillalt viie helikunstniku teosed, mida saadab ka vastav valguskujundus.

Veerand kaheksa paiku hakkas suurem rahvamass vaikselt silla juurest laiali minema. Ilu on teatavasti vaataja silmades ja kõrvades ning sestap oli kuulda installatsioonide kohta nii positiivseid kui ka mitte nii positiivseid hinnanguid.

Küll aga arutasid nii mõnedki omavahel, et vähemalt esitlusel valgus ja heli üksteist ei toetanud – heliinstallatsioone oli kõige parem kuulata otse kaarsillal kõndides, kuid siis jäädi suuresti ilma visuaalsest poolest.

Kaugemalt esitlusele kaasa elades oli küll näha visuaalne pool, aga see-eest läks heli suuresti kaduma. «Mingi kõmin vist oli,» vastas näiteks üks sillast eemal seisnud keskealine mees oma tuttavatele, kes jõudsid kohale esitluse lõpuks ning pärisid, et kuidas siis heliteosed ka olid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles