Hõimupäevad viivad kokku eesti laulu ja põhjasaami räpi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru juurtega 
muusik ja 
laululooja 
Mari Kalkun ning saami räppar
 Ailu Valle. 
Täna õhtul 
esinevad nad Tartus Genialistide klubis (Magasini 5).
Võru juurtega muusik ja laululooja Mari Kalkun ning saami räppar Ailu Valle. Täna õhtul esinevad nad Tartus Genialistide klubis (Magasini 5). Foto: Mikko Virta

​Eile õhtul ja ööselgi kajas Genialistide klubi mitme soome-ugri rahva pillilugudest ja lauludest ning põrand müdises tantsust. Täna kell 20 on tartlastel sinnasamma asja selleks, et kuulata Võrumaa metsade folki, mari muusikat ja setu meestelaulu. Esinejate hulgas on Mari Kalkun ja saami räppar Ailu Valle.

Fenno-Ugria asutuse teatel on Mari Kalkuni muusika inspireeritud eesti luulest ja loodusest, regilaulust ja elust enesest. Soome ja Norra piirilt Utsjoelt pärit Ailu Valle räpib põhjasaami, soome ja inglise keeles. 

Tänavu juunis tulid nad kõrvuti lavale Soome Vabariigi 100. aastapäeva kontserdil Tallinnas, et panna kokku kõlama võrukeelne regilaul ja põhjasaamikeelne räpp.

Ütsiotsõ ja Kuat

Täna õhtul saab Genklubis kuulata ka ansambli Ütsiotsõ võru- ja setukeelseid laule. Neid esitavad Urmas Kalla, Andreas Kalkun, Lauri Sommer ja Kaspar Kolk.

Marimaa pealinnast Joškar-Olast pärit ansambel Kuat (eesti keeles Jõud) sulatab mari rahvamuusikat tänapäevaste stiilidega. Ansambli repertuaaris on lüürilised laulud, temperamentne tantsumuusika, aga ka arhailised lood.

Nõnda nagu eile, linastub Genklubis ka täna tasuta film: kell 16 saab vaadata ilma raha välja käimata filmi «Valge põhjapõder» (Soome, 1952). Erik Blombergi 65-minutiline linateos on esimene mängufilm, mis tõi Soomele filmikunstis laiema rahvusvahelise tähelepanu.

Pühapäeval kell 13−17 toimub ERMis hõimupäevade perekontsert. Esinevad kaugemalt külalised, aga samuti Eesti soome-ugri kogukondade ansamblid. Kontserdile järgneb filmiprogramm.

Kultuurikoostöö sümbol

Hõimupäevade üritusi jätkub oktoobri kolmandal nädalal – mõni hiljemgi – Tallinna ja Tartu kõrval Viljandisse, Narva ja mujale.

Eesti Vabariigi kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse nõuniku Anne-Ly Reimaa sõnade kohaselt aitavad hõimupäevad teadvustada eesti pärimuskultuuri soomeugrilist alget ja kuulumist soome-ugri rahvaste perre, ühtlasi on hõimupäevad nende rahvaste ja riikide kultuurikoostöö sümboleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles