Nobeli preemia saanud lahendus aitab Eestis ausalt lasteaiakohti jagada

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praeguse koolikohtade jagamise süsteemi nõrkust näitab asjaolu, et Andre Veski lapsega samal ajal Kalamaja põhikooli astunud lastest 15 otsisid vanemad uue koha.
Praeguse koolikohtade jagamise süsteemi nõrkust näitab asjaolu, et Andre Veski lapsega samal ajal Kalamaja põhikooli astunud lastest 15 otsisid vanemad uue koha. Foto: Mihkel Maripuu

Tint uue ilmakodaniku sünnitunnistusel pole veel kuivanud, kui värsketel vanematel tuleb laps lasteaiajärjekorda panna, et kohast mitte ilma jääda. Harjumaal asuv Harku vald võttis kasutusele Eesti teadlaste loodud algoritmi, mis aitab neljal viiendikul peredest saata oma võsuke(sed) just soovitud lasteaeda.

«Meil ei ole enam lasteaiajärjekorda, sest kohti ei jagata avalduse esitamise aja järgi, vaid prioriteetide alusel,» rääkis Harku valla haridusspetsialist Markus Metsaru. Tänavu kogus vald veebruari lõpuks kokku kõik sooviavaldused, kuhu vanemad on märkinud enda soovitud lasteaedade edetabeli, ja kasutas kohtade jagamisel Eesti teadlaste loodud algoritmi.

Kohtade jagamisel võeti aluseks lapse vanus, õdede-vendade käimine samas lasteaias ning elukoha lähedus lasteaiale. «Kolme- ja nelja-aastaste laste puhul jagati esimene kolmandik lasteaiakohti selle järgi, kas samas lasteaias on tema õde või vend. Samuti arvestati lasteaeda mineva lapse õe-venna vanust,» selgitas Metsaru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles