Tartumaa bussiõnnetus võinuks palju hullemini lõppeda

Nils Niitra
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaal Aovere risti kandis Viira teel toimus liiklusõnnetus Peterburi laste bussiga.

sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES
Tartumaal Aovere risti kandis Viira teel toimus liiklusõnnetus Peterburi laste bussiga. sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES Foto: Sille Annuk / Postimees

Eile Tartumaal Peterburi koolilastega juhtunud bussiõnnetus võinuks palju õnnetumalt lõppeda, tõdesid kohal viibinud politseinikud ja päästjad bussi esiosa täielikult deformeerunud paremat poolt nähes.

Kui Postimees pärast eilset õnnetust sündmuskohale jõudis, tassisid Peterburi kooliõpilased juba bussist oma balalaikasid välja. «Tühja neist balalaikadest, peaasi et hing sees on,» lausus üks õpilastest.

Tartus muusikakonkursil käinute pagasis oli ka kitarre – noormees kükitas kanderaamil lebava tüdruku kõrval ja proovis teda lohutada, tinistades Nirvana lugu «Smells like teen spirit». Tütarlapse näol värelev naeratus varjas aga pigem šokki. Tema oli eelviimane viiest vigastatust, kelle kiirabi kanderaamil ära viis.

Lisaks kõpitsesid meedikud Pilka külas kümmekonna lapse kergemate vigastuste kallal – peamiselt olid neil kriimud näol või kätel.

Ilm oli ilus ja tee õnnetusekohal sirge ja kitsas. Taisto bussijuht oli miskipärast otsustanud rikkuda liikluseeskirja ja minna kaheksa tonni massipiiranguga teele – keelumärk oli talle puust ja punaselt näha mõni kilomeeter enne õnnetusekohta. Bussijuht keeldus Postimehele tunnistamast isegi seda, et ta on bussijuht. Ei mingeid kommentaare. Igal juhul oli mees kaine.

Käsi jäi bussi ja puu vahele

Laste jutu järgi hakkas kahekorruseline buss vänderdama ning vajus kitsalt asfaltteelt kraavi ja vastu puid. Kõige rängemini sai vigastada ülakorrusel ees istunud laps, kelle käsi jäi bussi ja puu vahele ning murdus.

Murdus ka puu ise. Just bussi esiosa paremat, täielikult deformeerunud poolt nähes leidsidki sündmuskohal viibinud politseinikud ja päästeametnikud, et tegu oli väga õnnelikult lõppenud õnnetusega. Purunenud esiklaas ja paigast pühitud esimene toolirida rääkisid enda eest.
Idanaabrid käisid tartlastele kontserte andmas. «Me oleme elus, see ongi peamine,» lausus üks Peterburi noor. «Kõik läks ju hästi, super!»

Peterburi noortele kutsuti järele varubuss. «Vahetult puuga kokku põrganud tüdruk viidi reanimatsiooni,» tunnistas üks kohal olnud noortest. Bussi lömastatud teise korruse esiosa kinnitab, et tüdrukul oli tublisti õnne «Ma nägin, kuidas buss hakkas teel vänderdama,» rääkis üks poiss. «Osa sõpru hakkas karjuma, aga väiksem osa seltskonnast püsis vaikselt.»

Parameediku sõnul saadi osa kergemaid vigastusi ilmselt ka upakil bussist välja ronides. Bussis oli 38 last ja üheksa täiskasvanut. Päästetööde juhi Raul Suitsu sõnul tuli neli last bussist välja lõigata. «Ülejäänud said omal jalal välja,» lausus Suits.

Suitsu jutu järgi oleks õnnetus võinud lõppeda palju hullemini, kui tee kõrval poleks olnud puid. «Siis oleks buss võinud päris külili minna,» rääkis ta.

Päästjad said väljakutse Tartu-Viira teele kell 9.03. Tartu Ülikooli kliinikumi pressiesindaja Kristi Taela sõnul lubati kolm kannatanut viiest pärast uuringuid koju. «Meie juurde jäid 16-aastane poiss ja 11-aastane tüdruk,» lausus ta. «Nende kohta võib öelda, et üldseisund on raske. See tähendab, et tegu ei ole eluohtliku olukorra, küll aga raske seisundiga.» Mõlemad lapsed olid istunud bussi teisel korrusel.

Vaatepilt oli päris õudne

Päästeametile helistas kella üheksa paiku sündmuspaigast mööda sõitma sattunud Jaanus Meier. Ta peatas oma auto hetkel, kui esimesed inimesed hakkasid juhiukse kaudu välja ronima. «Vaatepilt oli päris õudne,» tunnistas ta.

Meieri sõnul saabusid päästjad üsna kiiresti, nende järel kiirabiautod ja siis politsei. «Mul oli tööriistakast kaasas. Püüdsime koos bussijuhiga esimesi istmeid lahti kruvida, et aidata välja kinnikiilunud inimesed,» kirjeldas Meier. Ta lisas, et lõpuks tuli päästjatel raskemini viga saanud inimesed siiski välja lõigata ja nad viidi kanderaamidega kiirabiautodesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles