Fotod: Janika Mölderi ja Mati Karmini jalajäljed valati pronksi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Teerajajate alleel avati pidulikult uued jalajäljed, mis tänavu kuuluvad teerajajatele Janika Mölderile ja Mati Karminile. 

Kuna Janika Mölder elab ja töötab Torontos, ei saanud ta üritusest isiklikult osa võtta. Tartusse läkitatud videotervituse vahendusel ütles Mölder, et on osutatud au üle väga õnnelik. «Ka siin kaugel olles ajan ikka Tartu ja Eesti asja,» märkis Janika Mölder.

«Mul on väga hea meel ka selle üle, et paljud minu endised õpilased, kes on olnud väga head võimlejad, ajavad seda asja edasi ning on teinud oma spordiklubid, kus treenivad noori,» lisas Mölder. Tagasi Eestis lubas Mölder olla veebruaris, kui Tartus toimub järjekordne suur võimlemispidu Miss Valentine.

Mati Karmin nentis, et ta on väga tänulik tartlastele, kes ta teerajajaks valisid, kuid samas väljendas ta ka üllatust. «Ega ma ju päriselt tartlane ei ole, passis olen sisse kirjutatud Tallinnasse,» tõdes skulptor. Kuna mees peab pidevalt sõitma kahe linna vahet, muigas ta, et tegelikult peaks tema jalajälgede kõrval olema ka üks korralik autorehvi jälg.

Viidates ürituse alguses tänaseks lahkunud teerajajate Evald Rooma, Herta Elviste ja Tiiu Silla mälestuseks peetud vaikusehetkele, lisas Karmin, et ju siis tähendavad need pronksist jalajäljed seda, et tõenäoliselt hakkab mingi tähtaeg lähenema. 

«Aga eks ta nii olegi, igal asjal on algus ja ots ning see on ju väga tore, kui midagi ka maha jääb,» arutles kunstnik.

-----

Augustis välja kuulutatud üleskutse peale esitati teerajajateks 35 kandidaati. Nende seast valis žürii välja iluvõimleja ja treeneri Janika Mölderi, kelle olulisim teene Tartu linna ees on rahvusvahelise ilu- ja rühmvõimlemisvõistluse Miss Valentine korraldamine.

Teise teerajaja väljaselgitamiseks seati kuus žürii poolt valitud kandidaati üles avalikule rahvahääletusele. Kokku anti Tartu Postimehe veebigallupis ja Tasku kodulehel kandidaatidele 2443 häält.

Tasavägises hääletuses kogus kõige enam poolehoidu võitnud kandidaat 21,9% häältest. Rahva soovil sai teerajajaks Mati Karmin – skulptor, kes on loonud mitmed Tartu linnapilti rikastavad monumentaaltööd, sealhulgas ka Raekoja platsil suudlevad tudengid (koos arhitekt Tiit Trummaliga), ja on pikaajaline Tartu kõrgema kunstikooli õppejõud.

Janika Mölderi ja Mati Karmini jalajäljed valas pronksi skulptor Bruno Kadak. 

2010. aastal alguse saanud Tartu Teerajajate allee eesmärk on tunnustada Tartu linnaga seotud inimesi, kes oma töö või teoga on andnud märkimisväärse panuse Tartu linna või maakonna arengu, tutvustamise või tunnustamise heaks. Igal sügisel täiendatakse alleed uute jalajälgedega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles