Pildid: Tartumaal algasid reedel Eesti künnimeistrivõistlused

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ja homme peetakse Tartumaal Tartu vallas Rõhul Eesti künnimeistrivõistlusi, kus selguvad nii noored kui ka täiskasvanud parimad kündjad. Võisteldakse rahvusvahelise reeglistiku järgi. Samad reeglid kehtivad ka maailmameistrivõistlustel, kuhu võitja sõidab Eestit esindama.

Võistlused kuulutati avatuks reede päeval. Pärast seda näitasid võistlejad oma masinaparki väikesel paraadil ja suundusid seejärel võistluspaigale.

Lisaks kündmisele võistlevad traktoriomanikud ka pullingus ehk raskuse tõmbamises. Selleks on teised, võimsamaks tuunitud traktorid. Samuti saab jälgida vanatehnika ja hobukünni töödemonstratsioone, osaleda künnikoolitusel nüüdisaegsete masinatega ning jälgida mõistagi proffide tometamisi. Et ürituse kese asub Rõhu aias, korraldatakse ka ekskursioone viljapuuaeda. Uuemat maaharimistehnikat, aga ka muid sõiduvahendeid saab uudistada Tehnika teeviidal.

Põhjuseid, miks võistlusi tänavu just Tartumaal peetakse, on rohkem kui üks, kinnitas MTÜ Eesti Künniselts juhatuse liige Margus Ameerikas. Ühelt võeti selline otsus vastu seetõttu, et Tartumaal ei ole enam väga ammu sellist mõõduvõttu korraldatud. Teisalt soovitakse teha koostööd ka maaülikooliga, et tehnikaeriala tudeng vähemalt korra stuudiumi jooksul ära prooviks, kuidas kündmine käib.

Erinevate kohtade vaheldumine lisab võistlusele värvi, tudengite harimise mõttes on võistluse korraldajail plaanis tulevikuski mõõduvõttu aeg-ajalt Tartumaale tuua.

Tehnika ja maaeluhuvilised on Rõhule oodatud ka laupäeval. Ehkki ilm peaks võrreldes reedega tulema prognooside järgi oluliselt parem, tasuks mugavaks äraolemiseks siiski kummikud jalga tõmmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles