Elektriteater rändab sügisel tubasena edasi

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvel rändas Elektriteater mööda Eestit välikinoga ringi. Pildil seanss Tallinna linnahalli treppidel.
Suvel rändas Elektriteater mööda Eestit välikinoga ringi. Pildil seanss Tallinna linnahalli treppidel. Foto: Helena Pass

Tartu Elektriteater lõpetas augusti keskpaigas oma teise välihooaja. Mullu alustas kino septembri keskpaigas uuega hooga Laial tänaval Tartu Uue Teatri majas, kuid tänavu on kõik teistmoodi ja praegu kinol päris oma maja pole. 

Suurema osa energiast kulutavadki Elektriteatri tegijad praegu sellele, et leida päris oma kodu või vähemalt ajutised ruumid, kus mõnda aega tegutseda. Elektriteatri eestvedaja Andres Kauts ütles, et arutusel on umbes paarkümmend kohta, mille hulgast võiks leida uue kodu. «Palju huvitavaid võimalusi on lahtised ja neid tuleb kaaluda. Oleme ka avatud uutele ettepanekutele,» lausus ta. 

Uut kohta kinol veel pole, aga see ei tähenda, et filmid näitamata jäävad. Septembris on kino küll külastajatele suletud, kuid 2. oktoobrist on Elektriteatri ekraan taas vaatajate päralt. Esimene koht, kuhu kino rändab, on Eesti Rahva Muuseum. Seal tuleb järgmisel kuul Hurda saalis näitamisele kuus Eesti uut filmi. Kõige esimesena linastub 2. oktoobril Andres ja Katrin Maimiku film «Minu näoga onu». 

Värsketest linateostest näeb ERMis veel näiteks Ivar Murru «Tuhamägesid» ja «Mandariinide» režissööri Zaza Urušadze uut linateost «Pihtimus». Kohal on ka režissöör või mõni näitleja, kes pärast seanssi publikuga kohtub. 

Pikemat pausi pole

Muuseumimaja pole sügisel aga kino püsiv kodu. Novembris ja detsembris on Elektriteater juba uues kohas. Novembri seansid on koostöös Pimedate Ööde filmifestivaliga, detsembris on aga plaanis näidata sellel sügisel välja tulnud välismaa filme. Kus neid linateoseid näeb, pole veel kindel. Näitamata filmid aga ei jää. 

Kuigi kunagi ei ole miski välistatud, on Elektriteatri eestvedajad Andres Kauts, Elo Vilks ja Mihkel Salk pigem seda meelt, et pikemat pausi filmide näitamisel nad sisse jätta ei soovi. 

Kauts ei karda, et nende publik väsib ühest kohast teise rändamisest, sest kohti, kuhu liigutakse, väga palju ei tule. 

Kuigi enne päriskodu leidmist tuleb paratamatult ühest kohast teise liikuda, loodavad Elektriteatri eestvedajad nii-öelda rändamisperioodi teha publikule võimalikult lihtsaks ja arusaadavaks. 

Uuest aastast võiks nende hinnangul olla siiski üks püsiv koht, kuhu saaks kinno tulla. «Ega me päris sada protsenti ei saa lubada, et jaanuaris on meil oma ruum, aga liigume selle poole,» ütles Salk. 

Kino jaoks oleks ideaalne leida pikaajaline, mitme saaliga kodu, kus saaks kasvada ning iga päev hommikust õhtuni filme näidata. Elektriteater on valmis ka ruumid ostma, sest organisatsioon on Vilksi sõnul piisavalt tugev. 

Ei kiirusta

Kui peaks juhtuma, et tuleva aasta alguses Elektriteater kohe seda kõige õigemat kohta ei leia, saab kinonäitamiskoha ajutiselt kuskil mõneks ajaks sisse seada ja samal ajal seda õiget kohta edasi otsida. 

Tänavu kevadel, kui Tartu Elektriteatri ja Tartu Uue Teatri teed läksid sõbralikult lahku, arvestasid Elektriteatri eestvedajad, et võibolla ei leia nad sügiseks päris oma ruume või uut maja. 

Septembris on küll väike paus filmide näitamisel, kuid Elektriteatri eestvedajad on seda meelt, et pole mõtet kiirustades otsuseid teha, vaid valida tuleb selle järgi, mis kinole on pikemas plaanis kõige parem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles