Rekordlehm Volga: olen meedia tähelepanust juba väsinud

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rekordkoguse piima lüpsnud Volga ootab juba aega, mil saab naasta igapäevarutiini ega pea üle päeva ikka ja jälle end ajakirjanikele eksponeerima. Farmi 
juhataja Liivi Pavlihhina sõnul on Volga rahumeelne vanaproua ja võtab väikesest häiritusest hoolimata lahkelt kõik külalised 
vastu.
Rekordkoguse piima lüpsnud Volga ootab juba aega, mil saab naasta igapäevarutiini ega pea üle päeva ikka ja jälle end ajakirjanikele eksponeerima. Farmi juhataja Liivi Pavlihhina sõnul on Volga rahumeelne vanaproua ja võtab väikesest häiritusest hoolimata lahkelt kõik külalised vastu. Foto: Eili Arula

Torma põllumajandusosaühingu lehm Volga, kes kolm nädalat tagasi kontroll-lüpsil andis uue Eesti päevalüpsirekordi 87,1 kilogrammi, on pidanud paari viimase nädala vältel end pidevalt ajakirjanikele eksponeerima.

Ka eelmisel neljapäeval jalutas rekordlehm õhinal farmi juhataja Liivi Pavlihhina kõrval laudast välja, kuid leides eest taas ühe fotoaparaadiga ajakirjaniku, tõmbas ta kõrvad peadligi ega kippunud ajakirjanikuga kontakti otsima.

«Kas jälle pean poseerima?» vaatas Volga küsivalt farmijuhatajale otsa.  «No Volgakene, seisame siin nüüd korraks. Ole ilusti, võid rahulikult mäletsema hakata,» sõnas farmijuhataja leplikult rekordlehma ninale pai tehes ning andis loo autorile loa neist pilti teha.

«No heakene küll. Eks ma siis seisan, kui sa nii ilusti palud, aga mäletsemistuju küll hetkel pole,» võis uhke vanaproua Volga silmist lugeda.

Farmijuhataja selgitas, et Volga on väga rahumeelne ja tore loom. «Ta laseb endale ilusti päitsed pähe panna. Ma käisin temaga kolm aastat tagasi näitusel ka. Mäletad, Volga?» päris Liivi Pavlihhina lehma käest.

«Mäletan ikka, ega ma siis nüüd nii vana ka ole. Sai tol korral ju usinalt kuu aega trenni tehtud. Iga päev panid sa mulle päitseid pähe ja käisime õues jalutamas. Pärast seda viisid mind sinna Tartu taha. No mis see koht oligi? Ah jaa, Ülenurme,» meenutas viieaastane Volga. «Mõtlesingi, et äkki täna jälle Ülenurmele minek. Mul aastaid juba omajagu, vaevalt mind enam iludusvõistlustel näidata kõlbab.» 

Torma POÜ juht Ahto Vili siinkohal Volgaga ei nõustunud. «Vaata, kui ilus sirge selgroog tal on. Jalad pole läbi vajunud, ega midagi,» kiitis ta rekordlehma välimust.

Oh mis nüüd mina

Kuidas siis uue rekordi teinud  lehm ise tulemusega rahul on? «Tead, minu jaoks on see igapäevane rutiin,» kõnelesid Volga tumedad silmad. 

Näe, mul on sammulugeja jala küljes. Loeb ära, kui aktiivne olen ja millal indlen. Sul ma seda vidinat käe ümber ei näe, aga ühel teisel ajakirjanikupreilil oli ka ilus helkivate kristallidega monitor randme ümber, mis näitas astutud samme ja puha. Ei tea, kas too udupeen valge vidin talle innaaega ka ütleb, uuris Volga.

«Ma küll eriti ei pingutanud selle nimel, et nii palju piima tuleks. Kõht oli täis, tuju hea, tervis korras ja nii ta läks. Mulle pole see eesmärk omaette. Näed, naabrinaine lüpsis siin ükspäev palju rohkem, aga temast ei kirjuta keegi,» püüdis Volga tähelepanu mujale suunata.

Ka Liivi Pavlihhina tõdes, et 23. augustil lüpsis Torma farmi lehm Tralli isegi üle 90 kilogrammi päevas, kuid arvesse lähevad vaid kontroll-lüpsi tulemused. 

«See on nagu tippspordis. Trennis võib ükskõik kui hea tulemus olla, kuid rekordeid arvestatakse ikka võistlustel,» lisas Ahto Vili.

Meediatähelepanuga tuli Volgal siiski omajagu harjuda. «Küll oli tore, kui linnainimesed tulid ja tahtsid minust Liivi ja Ahtoga rääkida, mulle pai teha, pildistasid ja filmisid. Aga siis käis neid siin juba iga päev. Täna oled sina siin, järjekorras vist kolmas või neljas kirjaneitsi. Mingil hetkel tundsin, et ehk aitab sellest poosetamisest. Nüüd on nii, et kui lüpsil udara sügamise käigus masina kogemata alt ära ajan, kukuvad naised lõõpima, et käitun nagu filmistaar,» pahurdas Volga loo autoriga.

Nüüd leidis Torma lehmalauda kõige kuulsam elanik, et ta polegi peentest linnapreilidest nii väga erinev. «Näe, mul on sammulugeja jala küljes. Loeb ära, kui aktiivne olen ja millal indlen. Sul ma seda vidinat käe ümber ei näe, aga ühel teisel ajakirjanikupreilil oli ka ilus helkivate kristallidega monitor randme ümber, mis näitas astutud samme ja puha. Ei tea, kas too udupeen vidin talle innaaega ka ütleb?» uuris Volga.

Hea tervis

Holsteini tõugu Volgal on neljanda laktatsiooni lehm, mis tähendab, et ta on ilmale toonud neli vasikat. «Tavaliselt nii pikalt lüpsil olnud lehmad suurt toodangut ei anna. Volgal on ilmselt nii head geenid, et tal töötab ainevahetus endiselt väga hästi,» selgitas Ahto Vili.

Torma piimafarmis on lüpsil 590 lehma. Nad on vabapidamisel: käivad söömas, millal tahavad, ning lösutavad siis, kui tuju tuleb. Vaid lüpsiajad on iga päev rangelt paigas. Vabapidamislaudas on kord selline, et loomad karjamaal ei käi. 

Karjamaale ei igatse

Kas Volga rohelust ja aasal ringi kalpsata ei igatse? 

«Mis seal igatseda on? Suvel on karjamaal palav ja kärbsed teevad liiga. Laudas on suured ventilaatorid, seal on ka kõige palavamal suvepäeval mõnusalt jahe ning kärbseid peaaegu polegi. Karjamaale peab pikka maad vantsima, söök on lehmakookidega segi. Laudas on söögi jaoks oma vahekäik ja kemmerguks on meil renn. Automaatika koristab kõik ära ja pole virtsa sees vaja tallata,» tutvustas Volga elutingimusi.

Volga saab laudakaaslaste ja seal sagivate kahejalgsetega kenasti läbi. «Ainult Laava on kade,» märkis Volga. 

Liivi Pavlihhina lisas, et ta on lüpsilehm Laavaga kaks aastat järjest näitusel käinud ja Laava on harjunud talle osaks saava tähelepanuga. «Nüüd, mil me viimasel ajal rohkem Volgaga tegeleme, põrnitseb Laava mind üle teiste kadeda pilguga. Kord tahtis mulle isegi peaga äiata,» selgitas farmijuhataja.

Seda, kui kauaks Volga lüpsile jääb, ei osanud farmitöötajad öelda. «Meil on siin lehmi, kes on isegi kümnendal laktatsioonil,» märkis Pavlihhina. 

«Ilmselt nii kauaks, kui vanajumal mulle head tervist annab, aga rekordid jäägu nüüd teiste üle lüüa,» arvas praegune lüpsirekordiomanik Volga.

ÜKS KÜSIMUS VEEL

Kas lehm Volga sai nime auto või jõe järgi?

Liivi Pavlihhina: «Kõigi Torma laudas elavate lehmade nimed olen mina pannud ja lehmale pannakse nimi tema ema nime esitähe järgi. Ma olen püüdnud panna nimesid nii, et need ei korduks. Et Volga ema nimi oli Viisu, siis otsisingi nime, mis oleks V-tähega ja millist meil seni pole olnud. Ma tol korral ei seostanud seda nime ei auto ega jõega. Torkas lihtsal pähe nimi Volga.»

Volgale aitasid sõnu suhu panna farmi juhataja Liivi Pavlihhina ja Torma POÜ juht Ahto Vili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles