Raadi vanast lennukiangaarist valmis teatrifestivaliks Punkerm

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draama tegevjuht Maarja Mänd võttis teatrisaaliks sisustatud Raadi lennukiangaaris korraks istet, et seejärel jätkata festivali vabatahtlike juhendamist.
Draama tegevjuht Maarja Mänd võttis teatrisaaliks sisustatud Raadi lennukiangaaris korraks istet, et seejärel jätkata festivali vabatahtlike juhendamist. Foto: Margus Ansu

Tänavuse Draama ettevalmistused tipnevad teisipäeval kell 17 Tartu Uue Teatri juures festivali avamisega. Suurt korralduslikku ja füüsilist pingutust on nõudnud Raadi lennukiangaari korraliku teatrisaali sisustamine. Festivali kunstiline juht Ivar Põllu on vana õli järele lõhnava ja ERMi lähedal asuva suure hoone nimetanud Punkermiks.

Festivali ettevalmistused on Draama tegevjuhi Maarja Männi sõnul läinud järjest paremini. Kas kõik piletid on välja müüdud? «Ei ole,» ütles ta. «Aga see ongi hea, sest oleks väga kurb, kui festivali ajal ei saa enam ühtegi piletit osta. Nüüd saavad etendusi vaadata ka need inimesed, kes ei mõelnud juulis kaugemale ette.»

Festivali etenduspaikade juurde on teatritest välja otsitud dekoratsioone nõnda, et saab vaadata nii nende esi- kui ka tagakülgi, mis jäävad tavaliselt saalist vaatamisel varjatuks. Üle linna siia-sinna paigutatud umbes 60 punast tooli on andnud oma remonti läinud suurest saalist Endla teater.

Raadi ühte lennukiangaari Roosi tänavas on sisustatud suur teatrisaal. Varem on seal teinud teatrit Tartu ülikooli kammerkoor ja Must Kast. «Tühja angaari ei tunne praegu enam äragi,» ütles Maarja Mänd.

Lakke on kinnitatud valgustid ja muud lavaseadmed, publiku poolel on suure tõusuga tribüün, kuhu mahub umbes 250 vaatajat. Selle on ostnud Ugala teatrist ja Raadi lennukiangaari ehk Punkermi kohale toonud Tartu linnavalitsus.

Olgu hoone nimi see või teine, igatahes teisipäeva ja kolmapäeva õhtul tuleb seal vaatajate ette Draama kavasse arvatud «Somnambuul», mille on Rakvere teatris lavastanud Sulev Keedus. Mängivad Margus Grosnõi, Anneli Rahkema, Toomas Suuman ja Imre Õunapuu. Etendus on kahe vaheajaga ja kestab kolm tundi ja 45 minutit.

Festivali avamine teisipäeval on kavandatud Magasini tänavasse Tartu Uue Teatri kõrvale. Kell 17 võtavad seal sõna Draama kunstiline juht Ivar Põllu, Tartu Uue Teatri direktor Raul Oreškin ja abilinnapea Tiia Teppan.

Esimese festivalipäeva esimene etendus on kavas tunduvalt varem. Nimelt algab kell 13 Uues Teatris «Kummi T», mille toob vaatajate ette Von Krahli teater. Etendusele järgneb arutelu.

Festival ulatub etenduskohtadest kaugemalegi. Kell 14.15 algab Tartu ülikooli kultuuriteaduste ja kunstide instituudis (Ülikooli 16–104) avalik teatriteemaliste loengute sari, mille esimene kõneleja on Jurgita Staniškytė Leedust. Loeng on tasuta, inglise keeles.

Kell 16 tuleb Sisevete Saatkonnas, mis asub Kalevipoja kuju juures Emajõel, esitlusele Eesti teatriliidu artiklikogumik «Teatrielu 2016». Seegi üritus on huvilistele tasuta.

Need, kes lähevad teisipäeval kell 16 Sadamateatrisse vaatama Vaba Lava ja teatriühenduse R.A.A.A.M. koostöös valminud lavastust «Ma pigem tantsiksin sinuga», peavad festivali avamisest paraku ilma jääma, sest etendus lõpeb alles umbes kell 17.30 ja sellele järgneb arutelu.

Kavakohaselt järgmine esimese festivalipäeva üritus pakub vaatamiselamusi. Nimelt avatakse kell 18 ERMi tagumises fuajees Eesti lavastuskunstnike liidu näitus «1:10 / võimatud ruumid». Huvilised pääsevad seda vaatama tasuta.

Festivali Draama tegevjuht Maarja Mänd rõhutas, et tänavuse Draama teevad lavastuste kõrval eriliseks just näitused. Kolm neist – Viljandi kultuuriakadeemia visuaaltehnoloogia tudengite loomingu väljapanekud – on Uues Teatris ja üks ka Vanemuise väikeses majas. Leno Morfini maalide näitus lavastusest «Lingua franca» on vaatajate ees ERMi tagumises kohvikus.

Festival lõpeb 9. septembril.

Vana lennukiangaar ERMi lähedal Raadil ehk Punkerm.
Vana lennukiangaar ERMi lähedal Raadil ehk Punkerm. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles