Tants kunstisaalides ühendab liikumise õudusfilmidega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Kallaste (vasakult), Jaanus Tepomees ja Veiko Porkanen harjutasid raeplatsi viltuse maja teisel korrusel Peeter Alliku maalide ees zombide tantsunumbrit. Et käis proov, oli kostüüm veel poolik.
Aivar Kallaste (vasakult), Jaanus Tepomees ja Veiko Porkanen harjutasid raeplatsi viltuse maja teisel korrusel Peeter Alliku maalide ees zombide tantsunumbrit. Et käis proov, oli kostüüm veel poolik. Foto: Margus Ansu

Nii õudne, et naer tuleb peale! Esmaspäeval hakkasid tantsija Aivar Kallaste ning näitlejad Veiko Porkanen ja Jaanus Tepomees raeplatsi viltuse maja ehk Tartu kunstimuuseumi teisel korrusel mitu korda naerma. Käimas oli füüsilise teatri laadse lavastuse proov ja parajasti oli käsil zombide number.

«Kahekümne viies kaader» tuleb muuseumis vaatajate ette Tartuffi etenduskunstide programmis, mille korraldamise eest on hea seisnud Tallinna tantsuteater aastast 2013. Seekord on sihikule võetud õudus- ja põnevusfilmid. «Üritame neile sedaviisi läheneda, et pöörame õuduse naljaks,» ütles Porkanen.

Tantsija ja näitlejad

Kuid lavastuse koreograafiaga on kahel näitlejal tõsi taga, sest nendega on koos vaatajate ees Eesti balletiajaloo suurkuju Aivar Kallaste.

Sõnalist osa «Kahekümne viiendas kaadris» ei ole. Justkui tummfilmis? Ei, sest muusika ju tuleb kõlaritest. «On mõned äratuntavad õudusfilmide soundtrack’id,» ütles Tepomees.

Sellisest helitaustast hoolimata ei tasu otsida lavastusest stseene mingitest kindlatest linateostest. «Pigem on olnud filmid, kogu õudusfilmide temaatika meile inspiratsiooniallikas,» lisas ta.

Lavastuse autorid on koreograaf ja produtsent Heili Lindepuu ning lavastaja Lennart Peep, valguse eest hoolitseb Karl Marken.

Kinolised raeplatsil

Etendus kestab 40–45 minutit, publikul tuleb koos trupiga viltuse maja kolm korrust läbi kõndida. Porkanen juhtis tähelepanu asjaolule, et nii saavad inimesed ühtlasi kiiresti hea ülevaate sellest, mis on muuseumis parajasti välja pandud.

Kui «Kahekümne viies kaader» on lõppenud, võib vaataja ilma pikemat teed ette võtmata kohe kinno minna. Nii täna kui ka neljapäeval algab etendus kell 21, esimene seanss aga kell 22. Uks avaneb raeplatsile, kus on Tartuffi ekraan, istmeread ja kunstmuru.

Kuid selleks ajaks on kinolised ilmselt kõik kohad juba hõivanud. 

Festivali juhi Agnes Nurme andmeil oli esmaspäeval festivali avafilmil «Tagasi pole vaja» vaatajaid 1838, aga istmeid koos välikohvikute toolidega on platsil umbes 1500. Osa vaatajaid külitas ja selitas ekraani ees kunstmurul, paljud olid kaasa tassinud isikliku istme. Küllap on samamoodi tänagi.

Huvi on suur ka «Kahekümne viienda kaadri» vastu. Heili Lindepuu andmeil on mõlema etenduse piletid juba müüdud.

Tartuffi eriüritused pakuvad filmidele lisaks meelelahutust laupäevani

Sel nädalal on Tartuff täies hoos ning peale filmide leiab aset hulgaliselt eriüritusi. Kuni laupäevani saab Athena keskuses näha näitust «Tikitud unistus», mille autor on Tartust pärit autistlik noormees Martin Kiis.

Täna saab raeplatsil asuvas festivalitelgis rääkida näitleja ning lavastaja Siim Angerpikuga. Kell 19 on vestlusõhtu keskmes elu eksootilisel Tanna saarel. Sinna reisinud rännumees Hendrik Relve kirjeldab oma reisi ja avastusi. 

Neljapäeval kell 19 on Priit Pulleritsu vestluskaaslaseks filmi «Armastuse kunst» peaosatäitja Mag­­dalena Boczarska. 

Pärast vestlust loevad ja laulavad Tartu poeedi Indrek Hirve armastusluulet Vanemuise näitlejad Karl Laumets ja Priit Strandberg.

Reedel on lisaks järjekordsele vestlusõhtule «Nõukogude seks» ka Tartuffi viktoriin, kus igaüks saab oma teadmised proovile panna. Võib osaleda nii meeskonnana kui ka üksi. Kell 15 annab raeplatsil kabe-malesimultaani mõttespordi maailmameister Andres Kuusk.

Laupäeval saavad kokku Tartuff ning veini- ja toidufestival, üheskoos peetakse Raekoja platsil grillipidu.

KELLY KUKIN

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles