Neelamispuudulikkusega väike Remi saab lastefondi toel vajalikku ravitoitu

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi. Pilt on illustratiivne.
Beebi. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Alates juunikuust aitab SA Tartu Ülikooli Lastefond osta ravitoitu ka 1-aastasele Remile, kes ei ole neelamispuudulikkuse tõttu võimeline suu kaudu sööma kasvamiseks vajalikke toidukoguseid.

Tartu poiss Remi sündis sügavalt enneaegsena 24. rasedusnädalal, sünnikaaluga vaid 610 grammi. Poisil on sellest tingitult neelamispuudulikkus, millest tulenevalt on tal raskuseid ise söömise ja neelamisega. Seetõttu vajab ta ravitoitu.

Lapse ema sõnul käib Remi küll ülikooli kliinikumi kõne- ja neelamishäirete taastusravikeskuses neelamist ja söömisoskusi treenimas, kuid suudab hetkel suu kaudu süüa veel väga väikseid koguseid.

«Kuna see ei taga talle kasvamiseks vajalikke toitaineid, on talle paigaldatud gastrostoom ehk läbi kõhuaugu otse makku suunatud sond ning teda toidetakse kõrgekalorise ravitoiduga,» selgitas ta. «Spetsiaalne toidusegu on aidanud Remil juba lühikese ajaga tublisti kosuda. Oleme kogu perega südamest tänulikud lastefondile ja annetajatele toetuse eest.»

Remi vajab ravitoitu kindlasti järgmise kuue kuu jooksul, võimalik, et veelgi kauem. Ravitoit koos sonditoitmiseks vajalike abivahenditega tähendab tema vanematele igakuiselt 255 euro suurust lisaväljaminekut.

See aga ei ole kõiki lapse haigusest tulenevaid kulusid silmas pidades perele jõukohane, mistõttu otsustas Remile toeks tulla lastefond. Fond toetab perekonda esialgu poole aasta jooksul kokku 1204 euroga. Fondi kõrval on perele kokku 500 euroga abiks ka kohalik omavalitsus.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves rääkis, et Lastefond on sel aastal palju tähelepanu pööranud spetsiaalset ravitoitu vajavatele lastele sooviga leida sellele probleemile püsiv lahendus riiklikul tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles