Kohus jättis politseinikku tulistanud mehe vanglasse

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Lilitškin
Nikolai Lilitškin Foto: Margus Ansu

Tartu maakohus ei vabastanud enne tähtaega vanglast politseiniku tulistamise eest pikka vanglakaristust kandvat meest.

Üle üheksa aasta pikkust vangistust kandev Nikolai Lilitškin (54) oli kohtu ees viimati neli aastat tagasi, mil talle mõisteti võimuesindaja solvamise ning kaasvangi peksmise eest seitsme kuu pikkune vangistus, mis liideti juurde talle varem politseiniku tulistamise eest mõistetud üheksa-aastasele vangistusele, kirjutab ERRi uudisteportaal.

Tartu vangla hinnangul on Lilitškini puhul uue kuriteo toimepanemise tõenäosus järgmise kahe aasta jooksul 64 protsenti ja vägivaldse kuriteo toimepanemise tõenäosus 45 protsenti.

Vangla ja prokurör Lilitškini vabastamist ei toetanud ning samale seisukohale jõudis ka kohus. Viimane märkis, et ei näe Lilitškini vabastamiseks mitte mingisugust võimalust, sest temast lähtuv uute kuritegude oht on ülimalt kõrge.

Varem korduvalt kriminaalkorras karistatud Lilitškin peeti kinni ööl vastu 12. augustit 2009. aastal. Mitu päeva aktiivselt tagasi otsitud mees tulistas 7. augustil Tartus Pikal tänaval asuva elumaja hoovis jahipüssist kaks lasku Lõuna prefektuuri korrakaitseosakonna vanemkonstaabli suunas.

Lasud ei tabanud korrakaitsjat, kuna viimane märkas õigeaegselt temale suunatud relva ning jõudis laengute eest kõrvale põigata.

2010. aasta mais tunnistas Tartu maakohus Lilitškini süüdi teise inimese tapmise katses ning tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ja karistas teda üheksa-aastase vangistusega.

Lilitškin ja tema kaitsja kaebasid otsuse edasi ringkonnakohtusse, taotledes süüdistuses õigeksmõistmist. Otsuse kaebas edasi ka prokurör, kes taotles Lilitškinile mõistetust veelgi pikemat vangistust. Tartu ringkonnakohus ei rahuldanud aga kummagi osapoole kaebust ning jättis maakohtu otsuse muutmata.

2011. aasta märtsis kasutas Lilitškin Tartu vanglas viibides ametikohustusi täitva vanemvalvuri suhtes ebatsensuurseid ja solvavaid väljendeid. Mõni kuu hiljem lõi ta vanglas teist kinnipeetavat kaks korda rusikaga näkku. Seejärel väänas ta kannatanu käed selja taha ja lõi kaks korda põlvega vastu viimase selga. Pärast seda pani ta käterätiku kannatanule ümber kaela ja hakkas teda kägistama, kuid viimasel õnnestus lahti rabeleda.

Loe lisaks: Politseinikutulistaja rikub vanglas korda

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles