Hulk kelmusi, vargus ja vanad patud viisid mehe seitsmeks aastaks vangi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trellid. Pilt on illustratiivne.
Trellid. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Tartu maakohus mõistis täna kokkuleppemenetluses süüdi 26-aastase Jaanise, keda Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistab korduvas juhtimisõiguseta mootorsõiduki juhtimises, kelmustes ning varguses.

Jaanise tegevusest näiteid tuues kirjeldab prokuratuur juhtumit, kus Jaanis sõlmis 2015. aasta augustis Tartus ühe kannatanuga lepingu sõiduauto Volkswagen Passat ostmiseks 850 euro eest. Kokku lepitud summa asemel tasus süüdistatav auto eest kõigest 200 eurot. Sellega pani Jaanis toime teisele isikule varalise kahju tekitamise kasu saamise eesmärgil ehk kelmuse. Kuu aega hiljem võltsis ta sama sõiduauto ostu-müügilepingut ning üritas selle abil autot Võrumaal edasi müüa, sellega kasutas ta teadvalt võltsitud dokumenti.

Lisaks sellele, et süüdistatav on juhtimisõiguseta korduvalt juhtinud mootorsõidukit, pakkus ta möödunud aasta septembrist oktoobrini internetiportaalides müügiks esemeid, mida tal tegelikult polnud. Ükski kannatanu Jaaniselt seetõttu ostetud asju kätte ei saanud. Sellega pani Jaanis samuti toime kelmuse.

Samuti seisab süüdistusaktis, et mullu juunis varastas Jaanis Põlvamaal Vastse-Kuuste vallas talust üle tuhande euro väärtuses tööriistu.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Külli Zimmi sõnul on Jaanis samalaadsete kuritegude tõttu seisnud kohtu ees ka varem. Prokuröri sõnu kinnitavad mitmed varasemad süüdistatava suhtes tehtud kohtulahendid. «Kuna varasematest karistustest ei piisanud süüdistatava õigele rajale suunamiseks, tuleb tal oma tegude eest vastutada reaalse vangistusega,» ütles Zimm. Kuritegude korduvus annab riikliku süüdistaja hinnangul märku, et mees peaks pikema aja vältel oma tegude üle järele mõtlema.

Tartu maakohus kinnitas prokuratuuri sõlmitud kokkuleppe, mille kohaselt peab Jaanis mainitud kuritegude eest kandma kolme aasta pikkuse reaalse vangistuse, kuid koos varem määratud karistuste ära kandmata osaga tuleb tal vanglas veeta seitse aastat, kolm kuud ja 25 päeva.

Kriminaalasjas oli 13 kannatanut, kellele süüdistatav tekitas kuritegudega kahju ligikaudu 3000 eurot. Kohus rahuldas ka kannatanute esitatud tsiviilhagid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles