Fotod: Alatskivi lähedalt leitud pomm pani demineerijadki pead murdma (2)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alatskivi lähedalt Alasoolt rekonstrueeritava Aovere–Kallaste maantee äärest tuli eile välja lõhkekeha. Millega täpsemalt tegu, ei osanud esimese hooga öelda ka paljunäinud demineerijad.

Teetööde ajal tegi arheoloog Tõnno Jonuks maantee äärde jääva Alasoo kivikalme juures järelevalvet. Appi oli palutud ka kohalik detektorist Peeter Kiuru, kes leidiski lõhkekeha.

«Kallaste poole vaadates maantee vasakpoolse serva juurde kaevatud kraavi põhjas andis detektor tugevat signaali. Labidaga kaevates tuli umbes 40 sentimeetri sügavusel vastu rauast ese,» meenutas Kiuru lõhkekeha leidmist.

«Puhastasin labidaga natuke ja sain aru, et sellel esemel on silindri kuju. Arvasime, et see võib olla lõhkekeha, otsustasime rohkem mitte sorkida ning kutsusime pommigrupi mehed kohale,» lisas detektorist.

Demineerijad tõdesid, et leitu on tõepoolest lõhkekeha. Umbes 50 sentimeetri pikkune ja 12 sentimeetri laiune pomm puhastati välja ja viidi ära.

Peeter Kiuru märkis, et see polnud päris tavapärane pomm ning demineerijad olid öelnud, et sellist asja polegi nad varem näinud. Nimelt oli pommi peal umbes ühe sentimeetri pikkune ja ühe sentimeetri kõrgune muhku meenutav valu. «Aga lõpuks arvasid nad, et ju ikka see lennukipomm on,» ütles Kiuru.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles