Laulu- ja tantsupeolistele annavad rahvarõivanõu ERMi spetsialistid

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi rahvariided. Foto on illustratiivne.
Mulgi rahvariided. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Rahva Muuseumi töötajad on XII noorte laulu- ja tantsupeol «Mina jään» kaaskorraldajana kohal nii tantsu- kui lauluväljakul, et anda soovijatele rahvarõivaste kohta hüva nõu.

Kalevi staadionil on avatud ERMi rahvarõiva abi telk, kust saavad tantsijad igakülgset praktilist nõuannet, nagu teatas muuseum. Selles telgis tehakse ka rõivaste pisiparandusi: parandatakse lahti rebenenud seeliku- või püksisäär ja õmmeldakse ette nööbid. Vajaduse korral saavad pastladki uued paelad või lahti tulnud tald kinni liimitud. Kel on mure plekkidega, siis neistki üritatakse jagu saada.

Lauluväljakul pakub muuseum traditsiooniliste käsitööoskuste edendamiseks õpitube. Lastele õpetatakse lihtsamaid töövõtteid: mitmes tehnikas paeltepunumist ning mitmesuguseid puu- ja tohutöid. Osavamatel on võimalus endale ka säärepaelad valmis teha. Tütarlapsed saavad täiendada pidukostüümi omatehtud helmekeega.

Teadmisi saab ka peremärkidest, soovijatel on võimalus oma märk kujundada ning see puidule põletada või lõigata. ERM loodab, et iga õpikojas meisterdatav ese või ehe kannaks laulu- ja tantsupeo «Mina jään» mõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles