Kultuuriministeerium kuulutaski kolm Tartu ülikooli hoonet mälestiseks

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja mälestiseks kuulutatud Vanemuise 46 hoone Tartus Vanemuise 46, kus tegutseb Tartu ülikooli loodusmuuseum ning zooloogia ja geoloogia instituut.
Äsja mälestiseks kuulutatud Vanemuise 46 hoone Tartus Vanemuise 46, kus tegutseb Tartu ülikooli loodusmuuseum ning zooloogia ja geoloogia instituut. Foto: Kristjan Teedema

Kultuuriminister Indrek Saar allkirjastas käskkirja, millega tunnistati kultuurimälestisteks kolm Tartu ülikooli zooloogia ja geoloogia instituudi õppehoone Vanemuise tänaval, Tartu kommertsgümnaasiumi ja kaubanduskooli Salme tänaval ning ülikooli raamatukogu hoone Struve tänaval.

Eri ajastustest pärit arhitektuurilt kõrge tasemega hooned peegeldavad Tartu kui ülikoolilinna ja hariduskeskuse ajalugu, seisab ministeeriumi seletuskirjas. Ettepanek hoonete mälestiseks tunnistamiseks sündis kultuuriministeeriumi uurimisprojekti «Eesti 20. sajandi (1870–1991) väärtusliku arhitektuuri kaardistamine ja analüüs» järel. Selle käigus valisid eksperdid välja 130 kõige väärtuslikumat ja 20. sajandi ehituspärandit kõige paremini iseloomustavat objekti.

Kultuuriministeeriumi muinsuskaitsenõuniku Liina Jänese sõnul on tegu arhitektuurilt ja ajalooliselt väga väärtusliku ehitistega ja suures osas autentsena säilinud hoonetega, mille puhul on oluline ka väärtuslike interjööride säilimine. «Seetõttu on hoonete säilimise tagamiseks otstarbekas rakendada riiklikku kaitset,» ütles Jänes.

Tartus Vanemuise tänaval asuva zooloogia ja geoloogia instituudi õppehoone funktsioon on püsinud muutumatuna üle 100 aasta. Historistlikus stiilis hoone on ehitatud aastatel 1912-1914 ja selle arhitekti on Otto Hoffmann.

Salme tänaval asuv endine kommertsgümnaasiumi ja kaubanduskooli hoone on ehitatud 1938. aastal ja see on Tartu linnapilti olulisel määral kujundanud arhitekti Arnold Matteuse loomingu iseloomulik näide.

Struve tänaval asuva Tartu ülikooli raamatukogu hoone avati 1982. aastal, selle arhitektid on Kalju Valdre, Mart Kalling, sisearhitektid Ülo Sirp ja Linda Arike. Tartus ei ole seni mälestiseks tunnistatud ühtegi nõukogude aja hoonet, kuid ülikooli raamatukogu on linna selle perioodi kihistuse kõige väärtuslikum, laialt tuntud ja väärtustatud hoone. Hiljuti läks raamatukogu remonti, mis jäi aga pikemaks ajaks seisma. Ministeeriumi hinnangul ümberehitused raamatukogu hoone kultuuriväärtust ei vähenda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles