Aasta spordiraamat räägib loo Tartu Rockist

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aasta kevadel ilmus Vahur Kalmre sulest raamat "Tartu Rock! Tartu Rock!
Möödunud aasta kevadel ilmus Vahur Kalmre sulest raamat "Tartu Rock! Tartu Rock! Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi ning Eesti olümpiaakadeemia koostöös välja antava Georg Hackenschmidti nimelise aasta spordiraamatu auhinna pälvis Vahur Kalmre raamat «Tartu Rock! Tartu Rock! Ühe korvpallimeeskonna lugu».

Spordimuuseumi projektijuhi ja raamatuauhinda välja andva žürii liikme Kalle Voolaiu sõnul on selleaastane võiduraamat märgilise tähtsusega mitmes mõttes. «Esiteks on esmakordselt ajaloos üks autor Hackenschmidti kuju võitnud kahel korral,» selgitas ta. Nimelt pälvis Vahur Kalmre sama auhinna ka raamatu «Kolm Kirsipuud» eest aastal 2012.

Teine huvitav asjaolu oli aga raamatu uudne lähenemine. Voolaiu sõnul pole varem kuigi palju mõnest konkreetsest meeskonnast räägitud. «Tartu Rocki lugu vääris igal juhul kirja panemist ja tunnustamist,» arvas spordiajaloolane.

Žürii oli Kalle Voolaiu sõnul raamatute hea taseme tõttu sel aastal eriti raskes olukorras. «Oli väga ühtlane tase, žüriil oli päris kõva kemplemine, sest neli raamatut viiest olid väga tõsise kaalumise all ja oleksid kõik võitu väärt olnud, paraku pidime valiku tegema,» ütles Voolaid. «Peamiseks kriteeriumiks sai lõpuks see, kuidas raamat sobitus konkursi statuudiga, ja korvpallimeeskonna loost kõnelev teos oli meie hinnangul see kõige õigem.»

Vahur Kalmre ütles saadud auhinna kohta, et igasugune tunnustus on autorile vajalik. «Ja selliste konkurentide kõrval, nagu olid teised nominendid, on see tunnustus seda enam väärt,» sõnas ta. Ka raamatule saadud tagasiside on olnud tema sõnul märk sellest, et Rocki korvpallimeeskonnast rääkivat raamatut oli vaja.

Eelmisel aastal võitis raamatuauhinna Mait Riisman autobiograafilise raamatuga «Veepallur».

2011. aasta mais algatasid Eesti spordimuuseum ja Eesti olümpiaakadeemia Georg Hackenscmidti raamatuauhinna väljaandmise. Auhinda antakse välja igal aastal eestikeelsele spordiraamatule ning laureaadiks saab autor, kes parimal moel räägib spordist, spordi mõttest, ausast mängust ja liikumise rõõmust.

Auhinna nime valikul lähtusid väljaandjad arusaamast, et Tartus sündinud Georg Hackenschmidt (1877–1968) oli nii rahvusvaheliselt edukas sportlane kui ka tunnustatud filosoof, mistõttu sobib temanimeline auhind igati väärtustama meie spordikirjandust.

Esimene Georg Hackenschmidti auhind anti välja 2012. aasta aprillis ning selle pälvis kirjastuse Argo välja antud Valter Heueri «Meie Keres».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles